Proiectul PD privind votul uninominal, aprobat în prima lectură. Mixtul socialiștilor mai așteaptă puțin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După audierea și „dezbaterile” din Parlament a celor două proiecte privind modificarea sistemului electoral ale Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor, „majoritatea deputaților în Parlament” a votat în prima lectură proiectul PD privind alegerea deputaților pe circumscripții uninominale în Legislativ. Cel de-al doilea proiect, privind introducerea sistemului electoral mixt, înregistrat de PSRM, nu a fost încă votat, deoarece socialiștii au cerut pauză. În tot acest timp, în fața clădirii Parlamentului a fost organizat un protest improvizat al opoziției.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu, care a prezentat de la tribuna Parlamentului proiectul lui Vlad Plahotniuc, a menționat că „a venit timpul să spunem lucrurilor pe nume”, iar această practică nu este una nouă, pentru că a fost aplicată în cadrul primelor alegeri parlamentare din Republica Moldova, se aplică la alegerile primarilor, Adunarea Populară a Găgăuziei și alegerea președintelui începând din 2016.

Pe parcursul dezbaterii, mai mulți deputați socialiști au făcut referință la deosebirile celor două proiecte de lege existente, și beneficiile, potrivit lor, a prevederile proiectului PSRM.

„În proiectul propus de Partidul Socialiștilor, candiatul din diasporă trebuie să colecteze 600 de semnături de oriunde. În proiectul vostru, candidatul din diasporă trebuie să colecteze 1500 de semnături din acea circumscripție. Acest lucru este imposibil”, a spus socialistul Grigore Novac, menționând totodată că proiectul lor propune votarea în diasporă pe parcursul a două zile, iar în secțiile de votare de peste hotare să fie distribuite câte 5.000 de buletine de vot și nu doar 3.000, cum este acum.

Dezbaterile proiectului s-au terminat la propunerea președintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov, care a menționat că „lucrul cel mare revine înainte de aprobarea în lectura a doua a proiectului”. Astfel, acesta a solicitat încheierea dezbaterilor ca deputații să aibă posibilitatea de a audia și cel de-al doilea proiect.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral în vederea introducerii votului uninominal în cadrul alegerilor parlamentare și nu pe liste de partid, cum a fost până acum, prevede „împărțirea” celor 32 de raioane în 101 circumscripții uninominale, inclusiv Transnistria, care nu va avea deputați atât timp cât teritoriul din stânga Nistrului rămâne unul necontrolat de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. Totodată, diaspora nu va avea anumite cote în Parlament, iar numărul „circumscripțiilor” de peste hotare urmează a fi stabilit în funcție de numărul alegătorilor care se vor înregistra în prealabil.

Totodată, proiectul prevede că deputatul ales pe circumscripții uninominale nu va putea fi demis în primul an de mandat, sau în ultimul.

Pentru a putea fi înregistrați în calitate de concurenți electorali, independent sau din partea unui partid, candidații vor depune un set de acte printre care „cazierul de integritate a candidatului eliberat în condițiile legii”, precum și „liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 1.000 și cel mult 2.000 de susţinători cu drept de vot din circumscripţia uninominală unde intenţionează să candideze”. În schimb, „se exclude necesitatea autentificării listelor de către primării”.

Proiectul PD a fost aprobat în prima lectură cu votul a 52 de deputați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...