ULTIMA ORĂ: Mixtul socialiștilor, adoptat în prima lectură cu 74 de voturi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul PSRM privind schimbarea sistemului electoral în unul mixt a fost susținut de către toți deputații din sală, în prima lectură.

După ce deputații au decis să introducă pe ordinea de zi a Legislativului proiectul PD privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal, socialiștii au reușit să obțină includerea pe ordinea de zi și a proiectului lor. Proiectul democraților a fost votat în prima lectură cu votul a 52 de deputați, cei din formațiunea parlamentară PD și deputații transfugi liberal-democrați, deja sub denumirea de grup PPE. Proiectul socialiștilor, însă, a fost votat de 74 de deputați.

Înainte de vot, socialistul Vlad Bătrîncea s-a arătat indignat de faptul că nu au fost auziți și a „amenințat” că „dacă nu va fi votat sistemul mixt propus de fracțiunea Partidului Socialiștilor, dacă rămâne sistemul uninominal, noi ne rezervăm dreptul de a nu participa în alegeri parlamentare și de a chema oamenii la proteste democratice”. „De aceea, încă odată insistăm ca proiectul uninominalului să fie scos din agenda Parlamentului”, a spus Bătrîncea.

La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu a opinat că „poziționarea în forță” pe care o fac socialiștii nu merge, iar după votarea proiectului privind votul uninominal, în cazul în care PSRM crede că a fost încălcată procedura, ședința poate fi încheiată. „Dar noi suntem oameni de stat și ne gândim ca oameni de stat, și acționăm ca oameni de stat. Și fără tot felul de amenințări sau condiționalități. Doar pentru viitorul acestei țări, pun la vot aprobarea în primă lectură a proiectului de lege 123 din 19 aprilie 2017, nu ca și condiție impusă de Partidul Socialiștilor, dar pentru viitorul Republicii Moldova”, a menționat Candu.

În urma votului, ținând cont că s-au votat două proiecte care prevăd modalități diferite de modificare a sistemului electoral, Comisia juridică, numiri și imunități s-a întrunit într-o nouă ședință pentru a decide soarta acestor două proiecte.

Proiectul socialiștilor prevede alegerea a 51 deputați pe liste de partid, iar alți 50 – pe circumscripții uninominale, dintre care cel puțin jumătate din circumscripții (25% din total) să fie oferite pentru diasporă și Transnistria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...