Proiectul socialiștilor cu privire la sistemul electoral mixt, votat în prima lectură în Parlament

Parlamentul Republicii Moldova
Foto: parlament.md

În urma dezbaterilor din Parlament, și proiectul socialiștilor, de modificare a sistemului electoral într-unul mixt, a fost votat în prima lectură. Deputații s-au pomenit acum cu două proiecte votate ce vizează modificarea sistemului electoral. 

Proiectul propus de PSRM a fost votat cu 72 de voturi, deși la scurt timp înainte de votare, deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, a luat cuvântul spunând că fracțiunea sa consideră votarea proiectului uninominalului drept neconstituțională. Mai mult, el a recurs și la amenințări, spunând că, dacă nu se va vota sistemul mixt, atunci PSRM își va rezerva dreptul de a nu participa la alegeri parlamentare și de a chema oamenii la proteste.

În cadrul prezentării, socialiștii au declarat că sistemul electoral mixt este aplicat cu succes de mai multe state, motiv pentru care ar fi unul de încredere.

Cu câteva momente în urmă, Parlamentul a votat în primă lectură cu 52 de voturi și proiectul votului uninominal propus de PD, în ciuda lipsei avizului Comisiei de la Veneția.

La momentul actual, Comisia juridică ia o decizie cu privire la cele două proiecte votate în primă lectură.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente