Linkuri accesibilitate

Surpriză în Parlament la Chișinău: pe ordinea de zi se află schimbarea sistemului electoral


Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a introdus astăzi pe ordinea de zi a legislativului, luînd toată lumea prin surprindere, proiectul de lege privind trecerea la sistemul uninominal. Propunerea a fost aprobată, în pofida criticilor atât ale opoziției socialiste și comuniste, cât și ale liberalilor, care au părăsit sala după vot.

Ulterior, după o discuție cu socialiștii, tot la propunerea lui Candu, s-a introdus pe agendă și proiectul de lege privind votul mixt, înregistrat de PSRM la inițiativa șefului statului, transmite agenția IPN.

Joi, în Biroul permanent, agenda ședinței de astăzi a fost stabilită fără ca democrații să menționeze proiectul modificării sistemului electoral.

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat, citată de Agora.md: „Cele mai sumbre așteptări s-au adeverit”, Partidul Democrat, prin această mișcare, arată că îi este indiferentă părerea partenerilor externi și ignoră Comisia de la Veneția. Totodată, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a făcut apel la societate să se pregătească de eventuale proteste.

Tot vineri, președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat că experți ai Comisiei de la Veneția vor efectua între 9 și 11 mai o vizită în Republica Moldova pentru a discuta proiectele de lege cu privire la modificarea sistemului electoral. Șeful legislativului a declarat că experții urmează aibă întrevederi cu fracțiunile parlamentare, cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, cu reprezentanții Ministerului Justiției, și cu ai altor structuri.

Atât proiectul democraților, care prevede trecerea la sistemul electoral majoritar, cât și proiectul socialiștilor, înregistrat la propunerea șefului statului, privind sistemul mixt, au fost expediate pentru avizare Comisiei de la Veneția, precizează IPN.

XS
SM
MD
LG