(LIVE TEXT, VIDEO) Proiectele PD și PSRM privind schimbarea sistemului electoral, discutate în Parlament; Oamenii au ieșit la protest

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Parlamentului, Andrian Candu propune introducerea pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, dezbaterea și adoptarea în primă lectură a proiectului de lege cu privire la modificarea sistemului electoral în unul uninominal, conform proiectului prezentat la 6 martie curent de către președintele PD, Vlad Plahotniuc. Proiectul nu a fost discutat în cadrul Biroului Permanent, iar deputații PLDM, PSRM și PL s-au arătat împotriva introducerii acestuia pe ordinea de zi.

16:31 Încep dezbaterile pe marginea proiectului PSRM privind trecerea la sistemul electoral mixt.

16:07 Dezbaterile pe marginea proiectului PD privind trecerea la sistemul uninominal s-au închis. Democratul Dumitru Diacov a cerut încheierea dezbaterilor, invocând art. 108 din regulamentul Legislativului, iar majoritatea parlamentară a votat „pentru”.

15:05 Mai multe persoane s-au adunat în fața Legislativului, pentru a protesta față de ultima mișcare a deputaților, de a introduce pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Legislativului proiectul PD, apoi al PSRM de modificare a sistemului electoral. Parlamentul este deja înconjurat de polițiști.

Citește și: (FOTO) Protest la Parlament; Poliţiştii nu permit protestatarilor să se apropie de instituţie

18221583_1897370423877061_749824735726426359_n

18222692_1897371480543622_8998606458946294285_n

14:56 Comisia Juridică a aprobat aviz pozitiv și pentru proiectul PSRM privind schimbarea sistemului electoral în unul mixt.

14:36 Comisia Juridică a aprobat aviz pozitiv pentru proiectul PD privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal.
18275225_10155449322483949_4339011904623842732_n

14:20 După introducerea pe ordinea de zi, fără discuții prealabile în cadrul comisiilor parlamentare și a Biroului Permanent a Parlamentului, a proiectului lui Vlad Plahotniuc privind modificarea sistemului electoral în cel uninominal, liderii partidelor politice de opoziție PPDA, PN și PAS îndeamnă la protest care, cel mai probabil, va avea loc în week-end.
Năstase

14:01 Președintele Parlamentului, Andrian Candu, refuză să excludă de pe ordinea de zi a Parlamentului proiectul democraților privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal. Anunțul este făcut de socialistul Ion Ceban.

Consilierul municipal socialist anunță că, speakerul refuză să excludă de pe ordinea de zi proiectul uninominalului, în timp ce fracțiunea PSRM cere să fie inclus pe ordinea de zi proiectul privind schimbarea sistemului electoral în unul mixt.

„Refuză să fie exclus uninominalul…insistăm sa fie inclus mixtul”, a comentat Ceban.
18275225_10155449322483949_4339011904623842732_n

13:20 Președintele Parlamentului, Andrian Candu propune introducerea pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, dezbaterea și adoptarea în primă lectură a proiectului de lege cu privire la modificarea sistemului electoral în unul uninominal, conform proiectului prezentat la 6 martie curent de către președintele PD, Vlad Plahotniuc. Proiectul nu a fost discutat în cadrul Biroului Permanent, iar deputații PLDM, PSRM și PL s-au arătat împotriva introducerii acestuia pe ordinea de zi.

„Pe parcursul deja a mai mut de 30 de zile a campaniei de comunicare, din câte înțeleg, peste 850 de mii de semnături pentru susținerea sistemului uninominal. Luând în considerare dezbaterile largi care au avut loc și aici în Parlament, și în plenul Parlamentului, și în afara Parlamentului pe diferite platforme, subiectul legat de schimbarea sistemului de vot a fost și o chestiune măsurată și în foarte multe sondaje de opinie. Luând în considerare și eminenta vizită a Comisiei de la Veneția, și unele propuneri care deja au venit la subiectul schimbului sistemului electoral, prin dreptul care mi se acordă de regulamentul Parlamentului, dar și la solicitarea colegilor, vă propun să introducem astăzi pe ordinea de zi pentru dezbateri în prima lectură proiectul 60 din 14 martie 2017, ce ține de introducerea sistemului uninominal”, a argumentat Candu.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a menționat că de fiecare dată când sunt proiecte importante, președintele Parlamentului face trimitere la Biroul Permanent și comisiile parlamentare. „Iată, noi am avut miercuri ședința Biroului Permanent, Dumneavoastră ați avut o ocazie bună să faceți acest anunț. Ieri s-a votat ordinea de zi pentru această săptămână. Întrebarea constă în următoarea: ce e cu această grabă? Nu suntem la emisiunea Surprize-Surprize ca să ne luați, în cinci minute, prin surprindere, că iată se propune așa subiect pentru examinarea în ședința Parlamentului. Propunerea este să nu veniți cu așa acțiuni și să nu puneți tot Parlamentul să fim actori în emisiunea Surprize-Surprize”, a solicitat Bătrîncea.

O poziție similară au avut și deputații altor fracțiuni. Liberalul Roman Boțan a menționat că „introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte nediscutate în comisii”, din punctul de vedere al fracțiunii PL, este „inadmisibilă”. „Noi considerăm că acest proiect aduce o atingere negativă asupra democrației din Republica Moldova. Dacă se va introduce pe ordinea de zi acest proiect nediscutat în comisii, vă informăm că fracțiunea Partidului Liberal, în semn de protest, va părăsi sala de ședințe”, a spus deputatul.

„Pornind de la faptul că acest proiect de lege este foarte important, ori este o instituție fundamentală și, în acest sens, dincolo de faptul că una din condițiile Comisiei de la Veneția este să avem acel consens, și chiar dacă s-a pornit cu stângul, haideți să încercăm acuma să mergem bine. Să discutăm și la Biroul Permanent așa cum ne îndemnați și Dvs. atunci când venim cu mai multe proiecte importante, fiindcă puterea trebuie să adune țara și trebuie să avem un mesaj coerent”, a menționat, la rândul său, liberal-democratul Iurie Țap.

Cu toate acestea, proiectul de lege a fost introdus pe ordine cu „majoritatea celor prezenți în sală”. Astfel, fracțiunea PL a părăsit în semn de protest sala de ședințe, iar fracțiunea PSRM a solicitat o pauză ordinară de 30 de minute pentru a discuta subiectul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...