Proiectul votului uninominal a fost introdus în primă lectură pe ordinea de zi a Parlamentului

parlament
Foto: curentul.md

Președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat vineri introducerea pe ordinea de zi a Legislativului proiectul votului uninominal. El a precizat că este vorba doar de examinarea în prima lectură, iar în lectura finală urmând să fie adoptat doar după avizul Comisiei de la Veneția.

„Luând în considerare iminenta vizită a experților Comisiei de la Veneția, dezbaterile și propunerile care au venit la acest subiect, vă propun să introducem pentru dezbateri în prima lectură proiectul privind introducerea sistemului uninominal”, a declarat Andrian Candu.

El a precizat că proiectul a fost dezbătut p parcursul a câtorva luni, există opinii și o susținere largă din partea cetățenilor, fiind colectate peste 850 de mii de semnături.

Fracțiunea PL a părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest din cauza introducerii pe ordinea de zi a proiectului de lege privind votul uninominal, care conform regulamentului nu a fost dezbătut în comisiile parlamentare.

Iar Ion Ceban de la PSRM spune că refuză proiectul votului uninominal deoarece socialiștii au propus un proiect de vot mixt.

Proiectul privind votul uninominal a fost elaborat de Partidul Democrat. Printre principalele prevederi ale acestui sunt că deputații vor fi aleși în 101 circumscripții și nu pe liste de partid ca în prezent, diaspora va avea propriii reprezentanți în Parlament, iar cetățenii vor putea retrage mandatele deputaților care nu-și vor onora promisiunile electorale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente