Proiectul de lege privind votul uninominal, introdus pe ordinea de zi a Parlamentului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Parlamentului, Andrian Candu propune introducerea pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, dezbaterea și adoptarea în primă lectură a proiectului de lege cu privire la modificarea sistemului electoral în unul uninominal, conform proiectului prezentat la 6 martie curent de către președintele PD, Vlad Plahotniuc. Proiectul nu a fost discutat în cadrul Biroului Permanent, iar deputații PLDM, PSRM și PL s-au arătat împotriva introducerii acestuia pe ordinea de zi.

„Pe parcursul deja a mai mut de 30 de zile a campaniei de comunicare, din câte înțeleg, peste 850 de mii de semnături pentru susținerea sistemului uninominal. Luând în considerare dezbaterile largi care au avut loc și aici în Parlament, și în plenul Parlamentului, și în afara Parlamentului pe diferite platforme, subiectul legat de schimbarea sistemului de vot a fost și o chestiune măsurată și în foarte multe sondaje de opinie. Luând în considerare și eminenta vizită a Comisiei de la Veneția, și unele propuneri care deja au venit la subiectul schimbului sistemului electoral, prin dreptul care mi se acordă de regulamentul Parlamentului, dar și la solicitarea colegilor, vă propun să introducem astăzi pe ordinea de zi pentru dezbateri în prima lectură proiectul 60 din 14 martie 2017, ce ține de introducerea sistemului uninominal”, a argumentat Candu.

Vedeți și: Candu: Există o majoritate dispusă să voteze uninominalul fără PL. Codul electoral poate fi modificat până în septembrie

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a menționat că de fiecare dată când sunt proiecte importante, președintele Parlamentului face trimitere la Biroul Permanent și comisiile parlamentare. „Iată, noi am avut miercuri ședința Biroului Permanent, Dumneavoastră ați avut o ocazie bună să faceți acest anunț. Ieri s-a votat ordinea de zi pentru această săptămână. Întrebarea constă în următoarea: ce e cu această grabă? Nu suntem la emisiunea Surprize-Surprize ca să ne luați, în cinci minute, prin surprindere, că iată se propune așa subiect pentru examinarea în ședința Parlamentului. Propunerea este să nu veniți cu așa acțiuni și să nu puneți tot Parlamentul să fim actori în emisiunea Surprize-Surprize”, a solicitat Bătrîncea.

O poziție similară au avut și deputații altor fracțiuni. Liberalul Roman Boțan a menționat că „introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte nediscutate în comisii”, din punctul de vedere al fracțiunii PL, este „inadmisibilă”. „Noi considerăm că acest proiect aduce o atingere negativă asupra democrației din Republica Moldova. Dacă se va introduce pe ordinea de zi acest proiect nediscutat în comisii, vă informăm că fracțiunea Partidului Liberal, în semn de protest, va părăsi sala de ședințe”, a spus deputatul.

„Pornind de la faptul că acest proiect de lege este foarte important, ori este o instituție fundamentală și, în acest sens, dincolo de faptul că una din condițiile Comisiei de la Veneția este să avem acel consens, și chiar dacă s-a pornit cu stângul, haideți să încercăm acuma să mergem bine. Să discutăm și la Biroul Permanent așa cum ne îndemnați și Dvs. atunci când venim cu mai multe proiecte importante, fiindcă puterea trebuie să adune țara și trebuie să avem un mesaj coerent”, a menționat, la rândul său, liberal-democratul Iurie Țap.

Cu toate acestea, proiectul de lege a fost introdus pe ordine cu „majoritatea celor prezenți în sală”. Astfel, fracțiunea PL a părăsit în semn de protest sala de ședințe, iar fracțiunea PSRM a solicitat o pauză ordinară de 30 de minute pentru a discuta subiectul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...