(doc) Domnica Cemortan și-a făcut dreptate: A câștigat un proces împotriva unui om de afacere italian

domnica111
Foto: Zimbio

Curtea Supremă de Justiție i-a facut dreptate activistei Domnica Cemortan, după ce atât instanța de fond, cât și cea de apel, i-au acceptat cererea de chemare în judecată a unui om de afaceri din Italia. Reclamanta a depus cerere împotriva cetățeanului italian Alfredo Lorenzo Ferrari, care conduce o firmă cu capital străin în Moldova, pentru că i-a folosit numele și prenumele pe afișe publicitare, fără a avea permisiunea ei.

În cerere, reclamanta a motivat că i-a fost lezat dreptul la viață privată. Aceasta a făcut cerere prealabilă, la care i s-a răspuns că numele utilizat a fost o combinație întâmplătoare. Domnica Cemortan a solicitat daune morale în valoare de jumătate de milion de lei și încasarea cheltuielilor de judecată. Ea a mai cerut ca pârâtul să scoată toate afișele pe care apare numele său, inclusiv să-i aducă scuze publice în cadrul unei conferințe de presă, scrie BizLaw.

domnica2

Instanța de fond a respins acțiunea ca nefondată, iar Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe. CSJ a constatat că instanțele inferioare au formulat concluzii greșite și a considerat întemeiate argumentele reclamantei. În urma deciziei CSJ, pârâtul a fost obligat să înlăture afișele publicitare, să-i aducă scuze publice Domnicăi Cemortan și să plătească, drept depăgubiri morale și cheltuieli de judecată,  în sumă de 10 mii de lei și, respectiv,  634 de lei.

Afișul pe care apare numele Domnicăi Cemortan, este o imitație ilegală a afișului filmului din seria James Bond în stilul thriller-ului „A 00 Dalla Russia con amore”. Pe posterul pe care apare numele reclamantei a fost scris ”A007 Dalla Moldova con amore” (în traducere: „A 007 Din Moldova cu dragoste”), iar în partea de jos, la rubrica personajelor principale a fost scris numele Domnica Cemortan.

CSJ consideră că afişul este orientat să atragă atenţia cititorilor din Italia, cât şi din Repubica Moldova, în contextul în care numele Domnicăi Cemortan este legat de naufragiul navei de croazieră „Costa Concordia”.

„Victoria acestui dosar trebuie tratata așa. Eu mă implic pentru o cauză nobilă – de a lucra pentru a ajuta pe cei nevoiași… Vă invit să vă implicați și voi – însă cei ce vor să ia în derâdere numele meu – vă asigur că îmi ajunge energie și motivație să ne judecăm. Banii pe care doriți să mi-i plătiți drept despăgubire morală și apoi să vă fie rușine să vă uitați la mine în ochi mai bine să îi folosiți pentru activități similare în care mă implic eu, civice și sociale. Actual adun jucării și mobilier pentru a echipa o cameră de joacă copiilor ce se află actual pe teritoriul pușcăriei Rusca spune Domnica Cemortan.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente