Prețurile la ouă, lapte și anumite tipuri de carne au crescut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Indicele preţurilor producătorului la produsele agricole în ianuarie-martie 2017 faţă de perioada respectivă a anului precedent a constituit 100,8%. În timp ce prețurile la produse vegetale s-au micșorat, cele la produse animaliere au crescut, arată datele Biroului Național de Statistică.

Astfel, au fost majorate prețurile la ouă alimentare – cu 39,9%, porcine (în masă vie) – cu 15,5%, lapte – cu 8,3%, ovine și caprine (în masă vie) – cu 6,9%. Totodată, nesemnificativ au scăzut preţurile de vânzare la bovine și păsări în masă vie. În total, la produsele animaliere preţurile producătorului au crescut în medie cu 11,6%.

Potrivit BNS, la produsele vegetale prețurile sau micșorat în medie cu 3,5%. Esenţial au scăzut preţurile la legume de câmp, precum varză –cu 68,8%, ceapă uscată – cu 65,4%, morcov – cu 45,5%.

De asemenea, s-au micșorat prețurile la cartofi – cu 36,3%, mere – cu 20,7%, floarea soarelui (exclusiv seminţe de soi) – cu 3,5%. Totodată, au crescut preţurile de vânzare la soia – cu 10,3%, leguminoase pentru boabe – cu 8,4%, porumb – cu 5,3%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...