BNM a îmbunătățit cadrul legal privind monitorizarea tranzacțiilor cu persoane afiliate băncilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Națională a Moldovei (BNM) a perfecționat cadrul legal privind monitorizarea tranzacțiilor cu persoanele afiliate băncilor. Scopul principal este diminuarea riscurilor la care ar putea fi expuse băncile ca urmare a angajării în asemenea tranzacții, spun reprezentanții băncii.

Astfel, conform noilor prevederi ale Legii instituțiilor financiare și Regulamentului privind tranzacțiile băncii cu persoanele sale afiliate, BNM va efectua o analiză mai detaliată a operațiunilor sus-menționate, raportate de bănci cât și celor neraportate, pentru identificarea tranzacțiilor cu persoanelor afiliate, cum ar fi de creditare, acceptarea depozitelor și altele. Aceste aspecte sunt incluse și în angajamentele asumate de Banca Națională a Moldovei față de Fondul Monetar Internațional, ca urmare a misiunilor din august 2016 și februarie 2017.

În vederea facilitării procesului de identificare și evaluare a tranzacțiilor cu persoanele afiliate sau posibil afiliate băncii, BNM a elaborat o procedură internă. De asemenea, BNM va îmbunătăți sistemele IT care vor permite identificarea, monitorizarea și analiza la timp a acestor tranzacții. Aceste modificări fac parte din procesul de implementare a supravegherii bazate pe riscuri.

Nerespectarea prevederilor Legii instituției financiare și ale Regulamentului BNM privind tranzacțiile băncii cu persoanele sale afiliate poate atrage sancțiunile prevăzute de art.38 din Legea instituțiilor financiare. Acestea se referă la tranzacțiile de credit, dacă sunt depășite limitele prevăzute în Regulament, cu diminuarea, după caz, conform Hotărârii Comitetului executiv al Băncii Naționale, a capitalului reglementat cu sumele ce depășesc limitele stabilite. În cazul constatării încălcărilor aferente altor tipuri de tranzacții, cu excepția celor supuse riscului de credit, vor fi aplicate sancțiuni conform prevederilor legislației în vigoare.

Băncile trebuie sa depună eforturi consolidate pentru dezvoltarea procedurilor și politicilor interne și fortificarea sistemului de control intern. Scopul este identificarea în timp util a persoanelor afiliate, precum și asigurarea respectării limitelor maxime prevăzute în Regulamentul privind tranzacțiile băncii cu persoanele sale afiliate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...