Situația din Moldova ridică îngrijorări față de mandatele internaționale de arestare; Cazul Usatîi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Există afirmații care pretind că mandatele sunt utilizate exclusiv pentru scopuri „motivate politic”. Un astfel de caz este cel al lui Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru din Moldova. El este și primarul orașului Bălți, al doilea oraș ca mărime al țării. Un mandat internațional de arestare, sau „avertisment roșu”, așa cum mai este cunoscut, a fost emis împotriva dumnealui de către biroul Interpol din Moldova, scrie Martin Banks.

Se presupune, însă, că persoana care a luat decizia de a emite mandatul este un asociat al atotputernicului magnat de afaceri Vlad Plahotniuc, omul care guvernează de fapt Republica Moldova și un înverșunat inamic politic al lui Usatîi, potrivit eureporter.co.

Usatii, actualmente aflat în exil în Rusia, și susținătorii săi afirmă că Vitalie Pîrlog a fost nominalizat direct de Plahotniuc la comisia Interpol care a luat decizia de a emite un mandat de arestare și din acest motiv imparțialitatea sa a fost pusă la îndoială.

Avocații care-l reprezintă pe Usatîi solicită acum ca Pîrlog să fie îndepărtat din organul care va decide soarta lui Usatîi.

Pirlog, etichetat ca fiind un „bun prieten al lui Plahotniuc”, are un mandat de cinci ani în comisie și se susține că implicarea acestuia reprezintă un conflict grav de interese.

Un avocat al lui Usatîi a afirmat: „Pîrlog s-a prezentat ca fiind jurist cu expertiză în domeniul protecției datelor, dar este cunoscut și faptul ca el a fost ministru al justiției sub conducerea comunistă în Moldova din anii 2006-2009.

„Este de asemenea fapt că el a fost procuror în cauzele împotriva protestatarilor pașnici din timpul „Revoluției din Moldova” din 7 aprilie 2009.

„Toate aceste informații ar putea fi obținute cu ușurință din internet înainte ca el să fie numit în organul Interpol. Dacă aceste detalii ar fi fost căutate și luate în considerare, atunci este foarte puțin probabil ca Pîrlog să fi fost considerat ca fiind candidatură potrivită.

„Pericolul este că, odată ce el conduce această structură specială, Pîrlog se va ocupa personal de cazul Usatîi și, prin urmare, va exercita o influență crucială asupra rezultatului final”.

Reprezentantul legal a continuat: „În Moldova, Pîrlog este cunoscut și ca un bun prieten al lui Plahotniuc, care este, realist vorbind, singura persoană care l-ar fi putut nominaliza la postul de la Interpol”.

Dumneaei a adăugat că, în calitate de asociat al lui Plahotnuic, care e un binecunoscut oponent politic al lui Usatîi, Pîrlog nu poate fi considerat ca fiind potrivit pentru o funcție într-o structură ce va decide soarta lui Usatîi.

„Noi solicităm acum Interpolului și comunității internaționale să examineze îndeaproape această situație, care pune sub semnul întrebării întregul sistem de mandate internaționale de arestare.

„Noi credem că Pîrlog ar trebui să fie eliminat imediat din acest organ, deoarece există un risc real al conflictului de interese. În niciun caz lui nu ar trebui să i se permită implicarea în această cauză.”

Acuzațiile împotriva lui Usatîi au fost respinse ca fiind „absolut neîntemeiate”.

O persoană apropiată de Usatîi a afirmat: „El a fost acuzat de ceva ce niciodată nu a făcut. Toate acuzațiile invocate încalcă procedurile judiciare din Republica Moldova”.

Plahotniuc – care este singurul oligarh al țării – a fost acuzat că exercită o influență nesănătoasă asupra unei vaste părți a vieți publice și civile din Moldova. Se spune că acesta este hotărât să-l țină pe Usatîi în exil.
Mai multe organizații internaționale, inclusiv Consiliul Europei, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această situație, iar ONG-ul Human Rights Watch (Observator al drepturilor omului) afirmă că situația din țară ar trebui „luată la un control strict”.

Situația politică din Moldova, etichetată ca „stat capturat”, a devenit obiectul unei vizite recente a deputaților de opoziție din Republica Moldova la oficiul de la Strasbourg al Consiliului Europei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...