Candu: Există o majoritate dispusă să voteze uninominalul fără PL. Codul electoral poate fi modificat până în septembrie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Există o majoritate parlamentară dispusă să voteze pentru modificarea sistemului electoral, fără Partidul Liberal, iar Codul electoral ar putea fi modificat până în luna septembrie, doar după ce proiectele de lege ce prevăd schimbarea sistemului electoral vor fi expertizate de Comisia de la Veneția. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”.

Șeful Legislativului a negat că cercetarea mai multor exponenți ai Partidului Liberal (PL) de către Centrul Național Anticorupție, în cadrul unor anchete privind traficul de influență și corupție, ar fi o presiune asupra PL pentru a vota sistemul uninominal propus de PDM, relatează Moldova 1.

„Justiția și corupția este o chestie, iar procesele politice sunt o altă chestie. La ora actuală avem voturi destule și fără colegii din Partidul Liberal pentru a vota uninominalul, ca să nu zică nimeni că există vreo legătură cu dosarele penale, dar nu o vom face fără raportul Comisiei de la Veneția”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a explicat că modificarea Codului electoral ar trebui făcută cu cel puțin un an înaintea alegerilor parlamentare.

„Noi trebuie să luăm unele decizii într-un timp proxim, ca să reușim să avem cel puțin un an de zile până la următoarele alegeri parlamentare, pentru ca toți exponenții clasei politice să se pregătească potrivit noului sistem. Acest fapt îl recomandă și Consiliul Europei. Astfel, dacă următoarele alegeri vor avea loc la sfârșitul lunii octombrie, noiembrie sau începutul lunii decembrie 2018, noi trebuie să avem modificările în Codul electoral prin a stabili un nou sistem cel târziu în luna septembrie a acestui an”, a punctat speakerul.

În aceeași ordine de idei, președintele Parlamentului a menționat că în perioada 9-11 mai, un grup de experți din cadrul Comisiei de la Veneția va veni într-o vizită de lucru la Chișinău, iar la mijlocul lunii iunie va avea loc ședința Comisiei de la Veneția, unde va fi aprobat raportul cu privire la cele două proiecte de legi priind modificarea sistemului electoral.

Comisia de la Veneția urmează să avizeze proiectul deputaților democrați, care prevede introducerea votului uninominal, dar și proiectul socialiștilor ce propune implementarea sistemului electoral mixt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...