Cu 217 voturi pentru şi 213 împotrivă, congresmenii americani i-au asigurat o victorie politică preşedintelui Donald Trump, care promisese în timpul campaniei electorale că va înlocui sistemul de asigurări introdus de predecesorul său, Barack Obama. Niciun membru al opoziţiei democrate nu a votat alătur de majoritatea republicană, observă Reuters.

A fost o victorie şi pentru liderul Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, care nu reuşise în două rânduri, anul acesta, să asigure votarea noii reforme a asigurărilor de sănătate.

Noua lege urmează să fie dezbătută şi votată în Senat, unde există divergenţe chiar în rândurile republicanilor.

Obamacare — denumită oficial Affordable Care Act, legea asistenţei (medicale) accesibile — a permis asigurarea a circa 20 de milioane de americani excluşi anterior din sistem, reaminteşte Reuters.

Partidul Republican s-a opus de la început celei mai cunoscute realizări pe plan intern a preşedintelui democrat Obama. Aceasta ar urma să fie înlocuită de American Health Care Act, legea americană a asistenţei medicale, pentru care se vehiculează deja numele de Trumpcare. Intenţia republicanilor este de a elimina multe taxe, inclusiv penalizările pentru cei care refuză să se asigure, şi de a reduce fondurile pentru programul Medicaid de asigurări medicale pentru americanii cu venituri mici.