„Jurnalismul în Moldova a devenit o profesie social periculoasă, pentru că în marea sa majoritate presa din Moldova a devenit una aservită şi manipulatorie, dacă vreţi un instrument al clasei politice prin care influenţează electoratul”, a spus jurnalistul Ion Terguţă.

„Vine omul în politică furând în dreapta şi în stânga, legea închide ochii, îi permite să acapareze o parte din eşichierul politic. El acaparează tot, inclusiv profesionişti, jurnalişti profesionişti depun mandatul profesional în faţa escrocului pentru că nu au din ce exista. Şi astfel presa devine escroacă. Nu există situaţie mai proastă ca astăzi, când presa minte pur şi simplu. Noi avem trei familii care deţin mass-media: Plahotniuc, Dodon şi Ghimpu”, a declarat jurnalistul Valeriu Saharneanu.

În acelaşi timp, invitaţii au discutat exemple concrete în care jurnaliştii liberi sunt persecutaţi. A fost contactat prin intermediul internetului Ghenadie Brega, care a avut opt dosare penale pe parcursul activităţii sale de jurnalist, ca până la urmă să fie nevoit să plece din ţară.

„Pentru că persecutarea nu a încetat nici în perioada guvernării lui Voronin, nici în perioada guvernării lui Plahotniuc, constat că jurnalistul de unul singur nu face faţă. În cazul meu, în ultimul dosar deschis, redacţia nu a fost solidară şi am rămas singur în faţa sistemului. Am fost agresat de un vicepretor. M-am plâns de acţiunile acelui vicepretor care m-a lovit cu picioarele în spate şi această lovitură este simbolică pentru presa din Moldova. Jurnaliştii liberi sunt persecutaţi, purtaţi prin instanţe, la procuratură, poliţie”, a spus jurnalistul Ghenadie Brega.

Totodată, activistul civic Nicolae Josan, care este şi director al unei publicaţii, a vorbit despre alte metode de exercitare a presiunilor asupra presei libere.

„Poşta Moldovei, care este un instrument al puterii, ştim noi al cui, gâtuie presa scrisă. Ne-au pus nişte taxe suplimentare în comparaţie cu ceilalţi ani.  Îmi ia a treia parte din produs. Avem şi alte cheltuieli - tipografie, salarii. A treia parte numai PM o ia. Vinovată este guvernarea coruptă care vrea să nimicească reprezentanţii presei prin diferite metode, intimidări, dosare penale, contracte idioate, a declarat Nicolae Josan”, activist civic şi jurnalist.

În cadrul emisiunii a avut o intervenţie telefonică europarlamentarul Siegfried Mureşan, care a declarat că Uniunea Europeană este alarmată de situaţia presei din Moldova.

„O  separare clară între politică, presă şi afaceri. Toate trei meserii sunt onorabile dacă le faci cinstit, dar nu poţi fi şi lider de partid, şi mogul de presă şi mare om de afaceri în acelaşi timp. Nu se poate, nu se întâmplă nicăieri în lume, în nicio ţară serioasă. UE a devenit alertă. A înţeles că trebuie ajutată presa, trebuie reformat Codul Audiovizualului. Trebuie ajutată presa corectă din Moldova şi vom acţiona în următoarele luni veţi vedea o acţiune extrem de hotărâtă de la nivel european”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureşan.