Parlamentul European votează acordarea a 100 milioane euro pentru Republica Moldova

Comisia de Comerț Internațional (INTA) a aprobat astăzi, cu o largă majoritate, propunerea raportorului Parlamentului European pe acest dosar, europarlamentarul român Sorin Moisă, de a susține acordarea unei asistențe macro-financiare în valoare de 100 milioane euro pentru Republica Moldova.

După ce plenul Parlamentului European și Consiliul vor adopta decizia finală în acest sens, banii urmează să fie acordați în 3 tranșe, în 2017 și 2018.

Plata fiecărei tranșe va fi condiționată de îndeplinirea de către Republica Moldova a unui riguros program de reforme ce vizează, printre altele, lupta împotriva corupției, independența justiției, o mai bună guvernare, inclusiv în domeniul financiar și bancar, precum și aplicarea Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Europarlamentarul român Sorin Moisă a declarat după vot: ‘Republica Moldova are nevoie de asistență macro-financiară și mă bucur că Uniunea Europeană este în măsură să răspundă favorabil solicitării autorităților moldovene în acest sens”

Potrivit lui, Comisia de Comerț Internațional a lansat astăzi un puternic mesaj de solidaritate cu cetățenii unei țări incluse în politica europeană de vecinătate care se confruntă cu multiple provocări. Totodată,a atras atenția asupra faptului că un program de reforme structurale profunde este necesar nu numai pentru a întări economia, ci pentru a îmbunătăți condițiile de trai de zi cu zi ale cetățenilor Republicii Moldova.

Propunerea de acordare a asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova a fost înaintată Parlamentului European și Consiliului de către Comisia Europeană.

S-a propus acordarea unei sume de 100 milioane euro (60 milioane sub formă de împrumut și 40 milioane sub formă de grant), plătibilă în 3 tranșe, în 2017 și respectiv 2018. Condițiile detaliate de acordare și apoi plată a fiecărei tranșe urmează a fi negociate ulterior de către Comisia Europeană cu autoritățile Republicii Moldova și incluse într-un Memorandum de Înțelegere.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.