Actualitate

Parlamentul a ratificat Acordul de la Paris de reducere a emisiilor cu efect de seră

Ministrul mediului, Valeriu Muntean, a declarat în plenul Parlamentului că Acordul de la Paris a fost adoptat pe 12 decembrie 2015, în cadrul Conferinței celor 196 de state parte la Convenţia ONU cu privire la schimbarea climei. 144 de state au ratificat deja acest acord, care promovează aplicarea principiului responsabilității comune, în limita circumstanțelor naționale.

Ministrul a mai spus că statele semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să asigure implementarea măsurilor necesare pentru menținerea creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius, până în 2030, precum şi pentru dezvoltarea abilităților de adaptare şi rezistență la schimbările climatice. De asemenea, documentul încurajează statele să stabilizeze nivelul de emisii de gaze cu efect de seră, inclusiv prin măsuri de conservare a pădurilor.

În acest context, Valeriu Munteanu a subliniat că s-ar putea veni şi cu inițiative de descurajare a utilizării automobilelor, precum şi cu ajutor financiar pentru promovarea procurării mașinilor eco. În această ordine de idei, ministrul mediului a spus că Germania şi-a stabilit ca obiectiv până în 2030 să excludă în totalitate din trafic mașinile diesel.

Republica Moldova estimează investiții necesare de peste 300 de milioane de dolari pentru reducere cu 67% a emisiilor de gaze cu efect se seră. Acordul de la Paris a fost semnat de către prim-ministrul Pavel Filip la New York, SUA, în timpul vizitei din septembrie anul trecut.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *