Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, judecat în lipsă de un tribunal din Kiev pentru înaltă trădare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici este judecat în lipsă de un tribunal din Kiev pentru înaltă trădare. Ianukovici este reprezentat de avocați.

Ianukovici se afla în Federația Rusă. Potrivit Procuraturii, care îl acuză de înaltă trădare, de violarea suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, una din cele mai importante probe în acest caz ar fi o scrisoare în care cere autorităților din Federația Rusă sa vină în ajutorul său, scrie europalibera.org.

În februarie 2014, în urma protestelor de pe Maidan, generate de planurile lui Ianukovici de a renunța la semnarea Acordului de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeana, liderul de atunci de la Kiev a fugit în Rusia, după ce însă forțele de ordine au intervenit în forță împotriva manifestanților pașnici, ucigând câteva zeci.

În martie 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea și în aprilie au început luptele în estul Ucrainei. Autoritățile actuale de la Kiev și Alianța Nord Atlantică susțin că Moscova acordă sprijin militar și financiar separatiștilor din estul Ucrainei. Moscova neagă aceste acuzații, chiar dacă au fost dovedite de multe investigații. Procesul împotriva lui Ianukovici a fost amânat pentru 18 mai, judecătorul susținând că acuzatul are dreptul sa ia parte la proces printr-o legătura video. Dacă va fi găsit vinovat ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, dar este protejat de Rusia si nu intenționează sa revină în Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...