Vot unanim în Parlament. Moldova a ratificat Acordul de la Paris privind schimbările climatice și se obligă să reducă emisiile de gaze cu efect de seră

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acordul de la Paris, privind schimbările climaterice, din 12 decembrie 2015, a fost ratificat azi de Parlamentul Republicii Moldova. Acesta își propune atenuarea procesului încălzirii globale. Scopul acordului constă în consolidarea reacției globale la amenințarea schimbărilor climatice, în contextul dezvoltării durabile și eforturilor de eradicare a sărăciei, inclusiv prin limitarea creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius peste nivelele pre-industriale și continuarea eforturilor de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius, ceea ce ar reduce în mod semnificativ riscurile și efectele schimbărilor climatice.

Proiectul privind ratificarea Acordului a fost susținut în prima și a doua lectură cu votul unanim al celor 80 de deputați prezenți în sala de ședință.

Acordul va fi implementat pentru a reflecta „echitatea și principiul responsabilităților comune, dar diferențiate, în lumina diverselor circumstanțe naționale”. Conform Acordului, „Contribuția Națională Determinată Intenționată a Republicii Moldova este orientată spre reducerea necondiționată, către anul 2030, a emisiilor totale naționale de gaze cu efect de seră nete, cu nu mai puțin de 67% comparativ cu nivelul anului 1990, în susținerea efortului global privind menținerea tendinței de creștere a temperaturii medii globale către anul 2100, în limita de până la 2°C. Obiectivul de reducere a emisiilor ar putea crește până la 78% în mod condiționat – în conformitate cu un acord global, care ar aborda teme importante, așa ca resursele financiare cu costuri reduse, transferul de tehnologii și cooperarea tehnică, accesul la toate în măsură corespunzătoare cu provocările schimbării globale a climei”.

Pentru atingerea țintei condiționate de 78% reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră către anul 2030 comparativ cu nivelul anului 1990, va fi necesară о susținere financiară internațională adecvată, echivalentă cu aproximativ 4,9-5,1 miliarde dolari SUA sau circa 327-340 milioane dolari SUA anual în perioada 2016-2030. Această susținere va fi adăugătoare alocațiilor interne, care vor acoperi costurile de reducere necondiționate. În schimb, devenind Parte la Acord, Republica Moldova va avea acces la fondurile oferite de către mecanismele financiare ale Acordului și ale Convenției, oferindu-i-se astfel posibilitatea de realizare a Contribuției Naționale Determinate Intenționate.

Amintim că Acordul climatic a fost adoptat după două săptămâni de negocieri desfășurate în cadrul celei de-a XXI-a Conferințe a Părților (COP21) la CONUSC (30 noiembrie – 12 decembrie 2015) de la Paris, unde au participat 150 de șefi de state și guverne și peste 25 de mii de delegați. Republica Moldova a fost reprezentantă la COP21 de către o delegație condusă de președintele de atunci Nicolae Timofti.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...