Actualitate

FMI i-a dat notă maximă R. Moldova

FMI a mai menționat că autorităţile Republicii Moldova înregistrează în continuare progrese semnificative în eliminarea vulnerabilităţilor persistente de mult timp în sectorul financiar-bancar şi în avansarea implementării reformelor structurale. Eforturile depuse au contribuit la consolidarea stabilităţii financiare și s-a înregistrat o relansare a creşterii economice. În 2017 se prognozează o creştere economică de 4,5 la sută, deci mai mare decât s-a prognozat anterior.

În ceea ce ţine de sectorul financiar-bancar, studiile de diagnostic la cele mai mari bănci sunt la etapa de finalizare, înregistrându-se un progres în consolidarea guvernanței în bănci şi sporirea transparenţei acţionariatului. Pentru asigurarea creşterii economice şi dezvoltării pe termen lung, este vital de continuat eforturile de consolidare a guvernanței corporative şi situației financiare a băncilor, precum şi de fortificare a cadrului de reglementare şi celui de supraveghere.

De asemenea, FMI a apreciat că autorităţile continuă lucrul în vederea eliminării arieratelor acumulate în sectorul energetic şi perfecţionării metodologiei de stabilire a tarifelor, așa încât să fie asigurate transparenţa acestui proces şi recuperarea costurilor.

Bugetul pentru anul 2017 şi Cadrul Bugetar pe Termen Mediu sunt în concordanţă cu indicatorii ţintă ai programului. Printre acţiunile cele mai importante pentru anul curent se numără consolidarea veniturilor bugetare, eficientizarea şi prioritizarea cheltuielilor. Resursele care vor fi disponibile în urma acestor măsuri trebuie să fie folosite pentru finanţarea cheltuielilor capitale şi a cheltuielilor sociale bine ţintite, potrivit FMI, care a aprobat acordarea unei noi tranșe Republicii Moldova în valoare de 21,5 milioane de dolari printr-o procedură simplificată.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *