După criticile PPE și ALDE privind uninominalul, PD a căutat susținere din partea europenilor; Iată ce tovarăși și-au găsit democrații

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce acum două zile preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a anunțat că va alerta oficiali și institiuții europene privind neadmiterea modificării sistemului electoral în Republica Moldova după bunul plac al Partidului Democrat (PD), iar miercuri Daul şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declaraţie comună în legătură cu propunerea democraților de a trec la votul uninominal, PD a căutat susținere din partea partidelor europene…și a găsit.

Miercuri, în timp ce era făcută publică declarația președinților PPE și ALDE în legătură cu propunerea PD privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal, în care oficialii spun că, în spatele inițiativei democraților se ascunde dorința acestora de a se menține la guvernare cu orice preț, pe pagina oficială a democraților a apărut un document, în care se spune că secretarul general al Internaționalei Socialiste, Luis Ayala, susține reforma sistemului electoral din Republica Moldova.

„Transmit aprecieri privind dezbaterile deschise și sincere, în care este angajată marea majoritate a țării, care încurajează eforturile actuale ale PDM de a reforma sistemul electoral. (…) Conștienți de aspirațiile cetățenilor moldoveni, în conformitate cu obiectivele durabile de creare a oportunităților pentru toți, dorim să evidențiem contribuția esențială a PDM la schimbarea pozitivă din Moldova, în special, rolul său important jucat în menținerea stabilității politice”, se arată în document.

Citește și: PPE şi ALDE condamnă inițiativa PD de trecere la votul uninominal și avertizează cu supendarea finanțărilor europene

De partea cealaltă, Joseph Daul și Hans Van Baalen condamnă „stabilitatea și pro-europenismul promovat de PD occidentalilor, în timp ce persecută opoziția, controlând presa și transformând sistemul judiciar într-o unealtă de intimidare”.

Totodată, aceștia constată că propunerea Partidului Democrat de a introduce sistemul electoral uninominal reprezintă o mișcare disperată pentru un partid care nu înregistrează mai mult de 4% în sondaje, doar ca liderul său să rămână la putere.

„PPE și ALDE au luptat mereu pentru a reforma, democratiza și a păstra Moldova pe parcursul său european. Noi vom continua să facem asta împreună cu toate acele forțe politice europene care împărtășesc aceleași interese. Noi ne opunem vehement schimbărilor în sistemul electoral al Moldovei și ne vom asigura că acest mesaj ajunge la toate instituțiile Europene. Orice tentativă de a aduce o astfel de schimbare fără susținerea completă a opoziției și a societății civile va îndemna PPE și ALDE să ceară ca toate finanțările europene să fie oprite”, se ma arată în declarați președinților PPE și ALDE.

Vice-președintele Partidului Nostru, Ilian Cașu, a venit cu o replică, după sprijinul anunțat de secretarul general al Internaționalei Socialiste, Luis Ayala, de susținere a reformei sistemului electoral din Republica Moldova

„La reacția dură a PPE și ALDE din parlamentul european despre posibilitatea sistării finanțării Moldovei, media holding-ul regimului răspunde cu laudele tovarășului Ayala de la Internaționala Socialistă în adresa Coordonatorului. Regimul chiar se joacă cu focul”, a reacționat Cașu.

Declaraţia oficialilor europeni în care este condamnată iniţiativa Partidului Democrat privind introducerea votului uninominal este rezultatul acţiunilor opoziţiei antioligarhice pe plan extern, afirmă vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

„Demult am aşteptat un astfel de mesaj. Este răspunsul ipocritului Dodon, care stă la cheremul lui Plahotniuc şi afirmă în permanenţă precum că întrebarea cu votarea uninominalului este deja hotărâtă şi europenii acceptă schimbarea sistemului electoral”, a menţionat Alexandru Slusari.

Potrivit vicepreşedintelui Platformei DA, cea mai puternică frază din declaraţia oficialilor europen este: „Partidul Democrat (membru al Socialiştilor Europeni), care se numeşte pro-european, în realitate nu este nici pro-Europa, nici pro-Moldova”. În acest context, Alexandru Slusari a făcut un apel către cetăţeni de a-şi uni eforturile împotriva actualei guvernări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...