Declaraţia a fost făcută astăzi la şedinţa legislativului de către deputatul PLDM, Grigore Cobzac, preşedintele Comisiei parlamentare de investigare a implicării Poştei Moldovei în transportarea ilegală de anabolizante. Şi asta după ce Biroul Permanent a refuzat să propună plenului audierea raportului acestei comisii la şedinţa de astăzi.

„Sunt două rapoarte, două informaţi. Ambele rapoarte nu sunt semnate de o majoritate a membrilor acestei comisii. Direcţia Juridică urmează la următoarea şedinţă va propune o soluţie”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Această schemă funcţionează şi azi, asta în pofida activităţii comisiei parlamentare. Mă străduiesc să înţeleg logica unui grup de deputaţi care insistent tergiversează audierea raportului. Această schemă există şi este una criminală. Paznicii de la Poşta Moldovei ştiau despre această schemă. A fost documentată”, a insistat Grigore Cobzac.

Propunerea deputatului PLDM a fost însă respinsă de majoritatea parlamentară.

Anterior, Grigore Cobzac a făcut public raportul de alternativă a comisiei de anchetă privind investigarea activităţii Poştei Moldovei. Acesta a confirmat că prin intermediul companiei de stat, colete cu substanţe interzise sunt expediate zilnic în SUA, Rusia şi în state din UE, iar activitatea criminală este protejată de conducerea de vârf a Poştei Moldovei, Serviciului Vamal şi Guvernului.

Comisia a fost creată în aprilie anul trecut, în urma unei investigaţii Jurnal TV, care a scos la iveală faptul că zeci de colete cu anabolizante au fost trimise zilnic prin Poşta Moldovei către ţări din Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite. Atunci, fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern de la Poşta Moldovei, Sergiu Cibotaru, a fost primul care a dezvăluit pentru Jurnal TV schema ilegală.
 
Declaraţiile de atunci ale lui Sergiu Cibotaru, care între timp a fost ameninţat cu moartea şi reţinut chiar în ziua în care urma să transmită probe importante privind contrabanda cu anabolizante prin Poşta Moldovei, au fost confirmate şi de comisia de anchetă.

Potrivit raportului, schema de livrare a anabolizantelor prin Poşta Moldovei este aplicată încă din 2009. Totodată, aceasta a funcţionat până în luna iunie din acest an, adică chiar în timp ce comisia formată în aprilie  făcea deja cercetări.
 
Comisia a depistat că locul unde se perfectează, ilegal, documentele pentru transportarea obiectelor interzise şi nemijlocit se completează depeşele (sacii) pentru transportarea spre Aeroportul Internaţional Chişinău este Centrul de Prelucrare şi Transportare.