În acest context, reprezentanţii Platformei DA spun că trebuie întreprinse acţiuni urgente pentru a îmbunătăţi situaţia din sistemul educaţional.
 
„Din an în an avem toţi mai puţini absolvenţi de licee şi tot mai puţini studenţi în cele aproximativ 30 de universităţi din ţară. În ultimii cinci ani, numărul de absolvenţi ai liceelor s-a diminuat cu 38%, iar în anul de studii 2016-2017 la studiile liceale s-au înscris mai puţin de 10 mii de elevi. Această situaţie influenţează direct activitatea instituţiilor superioare de învăţământ. Astfel, în anul curent, în universităţi au fost înmatriculate 15,4 mii de persoane, cu 2,3 mii mai puţin faţă de anul trecut”, a menţionat membrul PPDA Sergiu Cataranciuc, profesor universitar.

„Calitatea instruirii în şcoala superioară lasă mult de dorit. Un impact negativ asupra calităţii instruirii în şcoala superioară este admiterea la facultate în baza notelor şcolare, pentru că cu toţii ne dăm seama de realitatea şi obiectivitatea notelor şi, nu în ultimul rând, vreau să fac trimitere la o problemă cardinală, anume la curriculum, care, în mare măsură este o plagiere din sistemul de învăţământ al altor state şi nu corespunde realităţii noastre”, a spus Ala Tâşcu, profesoară de limba franceză.

Totodată, membrii Platformei DA au menţionat că autorităţile continuă să ignore şi problema salariilor, care încă nu a fost soluţionată.  

„O altă dificultate este lipsa cadrelor didactice şi anume cadrele didactice tinere. Dacă mergem spre această direcţie, cadrele didactice tinere nu vin în şcoli. Problema cea mai stringentă este salariul şi profesorii nu vin în şcoli, iar cei bătrâni sunt nevoiţi să mai stea în şcoli iarăşi din cauza pensiilor mizerabile. Programele educaţionale sunt prea complicate pentru a fi realizate calitativ cu un număr prea mare de elevi. Se face economie şi tot pe spatele pedagogilor. Ce fel de învăţământ şi educaţie poate fi vorba când în şcoli lipsesc pedagogii şi în familii lipsesc părinţii?”, a afirmat Aurelia Ţurcanu, profesoară de matematică.

Amintim că cadrele didactice au organizat mai multe proteste. Profesorii au majorarea salariilor şi indemnizaţiei unice pentru tinerii specialişti, recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru angajaţii din învăţământ care au atins vârsta de pensionare, dar şi majorarea burselor de studii cu 20 la sută.