Phenianul sare la gâtul celui mai mare aliat: „Vor exista consecinţe grave”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mass-media de stat nord-coreene au formulat critici dure la adresa Chinei, principalul aliat al Coreii de Nord, afirmând că Beijingul ar trebui să manifeste recunoştinţă faţă de Phenian, întrucât acesta îl protejează, relatează joi France Presse, conform Agerpres.

Într-un comentariu publicat miercuri, agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA ameninţă China cu „consecinţe grave” dacă mai încearcă să testeze răbdarea Phenianului.

China şi Coreea de Nord şi-au întărit alianţa în timpul războiului din Coreea (1950-1953). China este principalul furnizor de ajutor pentru Coreea de Nord şi principalul său partener comercial. Dar relaţiile dintre cei doi aliaţi au început să se răcească în ultimii ani. Beijingul este din ce în ce mai exasperat de ambiţiile nucleare ale vecinului său catalogat „paria” de comunitatea internaţională, temându-se de o criză regională.

În afară de apelurile la evitarea tensiunilor, Beijingul a anunţat în luna februarie suspendarea – până la sfârşitul anului – a importurilor sale de cărbune din Coreea de Nord, sursă crucială de valută pentru Phenian.

În plus, media de stat chineze au pledat pentru sancţiuni mai severe pentru Coreea de Nord în cazul unui nou test nuclear, subliniind necesitatea ca aceasta să-şi abandoneze programul nuclear şi balistic.

În comentariul publicat miercuri de KCNA, autorul acestuia, ‘Kim Chol’, probabil un pseudonim, denunţă aceste „remarci iresponsabile” şi spune că nimic nu va devia Phenianul de la politica sa.

Coreea de Nord „nu va cerşi niciodată menţinerea prieteniei cu China, punând în pericol programul său nuclear, la fel de preţios pentru ea ca propria viaţă”, susţine autorul articolului.

De la războiul din Coreea, Nordul a fost un fel de zonă-tampon între Beijing şi Washington şi a „contribuit la protejarea păcii şi securităţii Chinei” şi ea ar trebui „să-i mulţumească” pentru aceasta, se mai spune în textul, citat de AFP.

China nu ar trebui să pună la încercare răbdarea Phenianului, continuă KCNA. „China ar face bine să studieze consecinţele grave care ar rezulta dacă ea ar face să cadă în mod iresponsabil pilonul reprezentat de relaţiile Coreea de Nord / China”, mai subliniază comentariul KCNA.

Aceste afirmaţii reflectă deteriorarea puternică a relaţiilor bilaterale, într-un moment în care Washingtonul exercită presiuni asupra Beijingului pentru a chema la ordine Phenianul, notează France Presse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...