(foto) Cum arată cel mai vechi document scris în limba română: Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către Benckner Iohann

tabloul-votiv-al-lui-neagoe-basarab-si-al-familiei-sale
Foto: Teorii Secrete

În anul 1521 la Câmpulung-Muscel, vechea capitală a Ţării Româneşti, a fost redactat primul document scris, compact şi unitar, din câte sunt cunoscute până astăzi in limba română: Scrisoarea lui Neacşu ot Dlăgopole (Câmpulung Muscel). Scrisoarea conţine un secret de mare importanţă, avertizându-l pe Johannes Benkner, judele Braşovului, despre o invazie a turcilor asupra Ardealului şi Ţării Româneşti ce tocmai se pregătea la sudul Dunării.

A fost datată, mai concret, de critica istorică literară recentă: 29-30 iunie 1521; Nicolae Iorga stabilise numai anul: 1521.

Titlu:

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Bekner Hanăș (Benckner Johann) jude primar din Brașov privind acțiunile îngrijorătoare ale turcilor de la sudul Dunării

Rezumat

Neacșu din Câmpulung scrie judelui primar al orașului Brașov, Bekner Hanăș (Johann Benckner) pentru a-l informa despre acțiunile turcilor de la sudul Dunării. Conform scrisorii lui Neacșu, Soliman I a înaintat cu trupele sale dinspre Sofia spre Dunăre și apoi pe cursul ei înspre amonte; la Nicopole sunt imobilizați câte 50 de oameni din fiecare localitate; Dunărea va fi traversată pe la Porțile de fier cu ajutorul unor ingineri aduși de la Constantinopol, iar sultanul i-a permis lui Mahomed-beg de Nicopole să treacă prin Țara Românească spre Transilvanie, ceea ce reprezintă motiv de îngrijorare pentru Neagoe Basarab. Neacșu mai recomandă luarea unor măsuri pe ascuns.

neacsu1
neacsu2
Photo Credit: arhivamedievala.ro

Mai multe documente din Istoria Medievală a Țărilor Române vedeți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente