Igor Munteanu: „Curtea Constituţională a încercat să împace capra cu varza și să găsească o soluţie solomonică”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituțională a spus un adevăr dar nu l-a spus până la capăt, crede directorul IDIS-Viitorul, Igor Munteanu, care comentează decizia CC privind declararea neconstituțională a staționării trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova.

„Mie mi se par extrem de interesante atât iniţiativa deputaţilor, care au încercat să atace prevederea de neutralitate din Constituţie, cât şi răspunsul Curţii Constituţionale. În primul rând, este extrem de importantă, esenţială încercarea autorilor sesizării de a reinterpreta statutul de neutralitate şi a promova ideea de nulitate a conceptului de neutralitate a conceptului de neutralitate pe baza faptului că, la momentul în care s-a adoptat Constituţia, deja condiţiile de neutralitate erau încălcate prin prezenţa unei armate străine”, comentează Igor Munteanu într-un interviu pentru europalibera.org.

Curtea a încercat să împace capra cu varza, declară Munteanu. Pe de o parte se folosește conceptul de „teritoriu ocupat”; şi, în acelaşi timp, se specifică faptul că dislocarea sau participarea în misiuni de menţinere a păcii în străinătate nu contravine statutului de neutralitate.

„Ce avem în final? Avem în final o încercare de a spune anumite lucruri, fără a le spune până la capăt. Pentru că, dacă spui „teritoriu ocupat militar” în primul punct al interpretării pe care o dă Curtea Constituţională, trebuie să spui care sunt efectele acestei ocupaţii militare a teritoriului asupra Constituţiei şi asupra valabilităţii legilor Republicii Moldova pe teritoriul ocupat. Nu poţi să te ascunzi, nu poţi să închizi propoziţia aici. Din acest punct de vedere, Curtea Constituţională nu spune tot”, menționează Igor Munteanu.

În condițiile în care sesizare a fost depusă acum câțiva ani, iar decizia a fost pronunțată în ultima zi de mandat a actualului şef de la Curtea Constituţională, Munteanu consideră că CC a fost grăbită într-un fel să adopte o hotărâre.

„Curtea Constituţională, eu cred că are anumite termene în care trebuie să răspundă la sesizările deputaţilor pe motiv de neconstituţionalitate. În cel de-al doilea rând, preşedintele Curţii Constituţionale va pleca probabil din poziţia sa şi, este de presupus, va pleca într-o anumită misiune politică. Respectiv, el are nevoie, efectiv vorbind, de anumite instrumente prin care, probabil, se va remarca pe scena politică, aceasta însemnând că va folosi această terminologie de „teritoriu ocupat”, dar fără o dezvoltare suficientă în decizia definitivă şi finală care nu poate fi supusă niciunei căi de atac, în propriile scopuri politice”, menționează Munteanu.

Cu toate astea decizia este incompletă şi nu dă răspuns la întrebarea de bază: ce fel de neutralitate are Republica Moldova, în condiţiile în care trupe străine sunt prezente pe teritoriul statului fără acceptul autorităţilor constituţionale?, a mai spus directorul IDIS-Viitorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...