Afirmație dură în cadrul unei emisiuni: „În Republica Moldova este periculos să fii jurnalist”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Republica Moldova este periculos să fii jurnalist. Un ziarist onest este mai mereu hărțuit, intimidat și i se deschid dosare penale. „Vom ajunge la momentul în care lumea nu va vorbi deschis despre anumite probleme”, au declarat experții media.

Influența politicului în jurnalism este problema de bază cu care se confruntă mass-media din Moldova. Jurnaliștii care acceptă să facă partizanat politic și scriu articole la comandă sunt cumva menajați, iar ceilalți, care scot în vileag anumite scheme ilegale puse la cale de autorități, sunt reduși la tăcere prin instrumente deloc democratice.

„Jurnalismul în Republica Moldova a devenit o profesie social-periculoasă. Presa din Republica Moldova este aservită și manipulatorie. Este un atașament al clase politice, dacă vreți un instrument al clasei politice și asta este o mare problemă a clasei actuale. Cât nu ar fi de straniu. Imaginați-vă că un producător ar ieși acum și ar zice: oameni buni, nu mai consumați produsele noastre pentru că sunt toxice. E de vină statul, clasa politică. Situația a degradat și Republica Moldova a căzut în topul libertății presei. Mergem cu pași mari spre o presă care nu este liberă. Mergem spre procese penale. Societatea noastră va trebui să vorbească din nou la bucătărie despre probleme pe care îi deranjează. Nu se va discuta liber. Încet-încet presa liberă dispare. Presiunile sunt atât de mari încât vom avea doar o presă aservită”, a declarat Ion Terguță în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

În context, jurnaliști liberi rămân tot mai puțini, declară Terguță. Aceștia renunță la luptă ori din cauza că li se plătește mai puțin în comparație cu jurnaliștii aserviți, ori pentru că bat mai mereu în uși închise. Și Nicolae Josan a povestit despre cum i-a fost deschis un dosar penal doar pentru niște critici aduse în cadrul unei conferințe de presă.

„E o ordonanță de învinuire. Cum îi critici, imediat îți găsesc niște articole din Codul Penal, în baza unei conferințe de presă. L-au găsit pe unul nu știu de pe unde că l-am criticat. E cusut cu ață albă. Se crucesc și specialiștii. Ofițerii de urmărire penală râd. Este fabricat. La fel e și cu ceilalți jurnaliști intimidați. Sunt mulți care îndrăznesc să-și facă datoria. Eu cum să nu-mi spun părerea la o conferință de presă? Pentru asta să-mi deschizi dosar cu până la 5 ani? Vinovată este această guvernare coruptă care vrea să ne nimicească”, a declarat Josan.

„Ca jurnalistul să se angajeze undeva nu trebuie să fie critic, trebuie să fie aservit puterii. Suntem într-o situație fără precedent, deși am trecut perioade ostile presei”, a declarat și Valeriu Saharneanu.

În cadrul emisiunii a avut o intervenție telefonică și europarlamentarul Siegfried Mureșan, care a menționat că libertatea presei este o valoare de bază a Uniunii Europene. În acest sens au fost alocate surse financiare în valoare de 3 milioane de euro pentru a combate propaganda rusă în mijloacele media. Invitații emisiunii s-au arătat sceptici privind gestionarea corectă a banilor. Asta pentru că, pe de o parte se vorbește despre lichidarea propagandei, iar pe de altă parte se dau licențe unor instituții care retransmit canale din Federația Rusă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...