Linkuri accesibilitate

Samavolnicii brutale contra homosexualilor din Rusia


Igor Koșcetkov, militant pentru drepturile comunității LGBT, St. Petersburg
Igor Koșcetkov, militant pentru drepturile comunității LGBT, St. Petersburg

Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin stoparea prigoanei din Cecenia.

Cancelarul german Angela Merkel a devenit primul lider mondial care i-a spus în față președintelui rus Vladimir Putin că este îngrijorat de știrile privind uciderea și torturarea bărbaților homosexuali în Cecenia. Despre semnificația declarației făcută de Merkel la Soci, marți, o relatare de la corespondentul nostru la Berlin.

Relatările despre acţiuni represive dure contra unor homosexuali din Cecenia a stîrnit un val de proteste, atît în Germania, cît şi în multe alte ţări. Pînă de curînd, guvernul federal german a preferat să nu se pronunţe privitor la valul de discriminări. Abia săptămîna trecută s-au făcut auzite primele voci oficiale care au criticat măsurile anti-gay, precedînd astfel declaraţiile cancelarei Angela Merkel în timpul întîlnirii cu preşedintele rus, Vladimir Putin, de la Soci.

La întîlnirea de la Soci
La întîlnirea de la Soci

Merkel nu a ezitat să-i ceară lui Putin să intervină în favoarea persoanelor prigonite din cauza orientării lor sexuale. Totodată, cancelara s-a referit la necesitatea protecţiei unor grupuri minoritare, în general, punînd accentul pe discriminarea homosexualilor din Cecenia şi cea a membrilor comunităţii religioase care aparţin Martorilor lui Iehova. (Nu de mult, Martorii lui Iehova au fost scoşi, în Rusia, în afara legii, devenind astfel o comunitate care va fi vînată de acum încolo nu numai de fundamentalişti pravoslavnici, ci şi de procurori şi miliţieni.)

Samavolnicii brutale contra homosexualilor din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct


La sfîrşitul săptămînii trecute au demonstrat în faţa Ministerului de externe de la Berlin numeroase persoane, protestînd împotriva persecuţiilor brutale la care au fost supuşi sute de bărbaţi homosexuali în Cecenia, care este o republică autonomă din cadrul Federaţiei Ruse. Potrivit unor relatări difuzate de organizaţii non-guvernamentale şi asociaţia „Quarteera” (o organizaţie LGBT din care fac parte persoane rusofone care trăiesc în Germania; LGBT este un acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală și transsexuală) mulţi dintre homosexualii ceceni au fost răpiţi de către autorităţile locale, maltrataţi şi torturaţi.

Potrivit portalului queer.de şi ziarului berlinezDer Tagesspiegel, un purtător de cuvînt al liderului cecen, Ramsan Kadîrov (un apropiat al lui Putin), a respins acuzaţiile demonstranţilor berlinezi, calificîndu-le drept „minciuni” şi „dezinformări”.

Organizaţia germană LSVD (Lesben- und Schwulenverband) a cerut Angelei Merkel ca în timpul întîlnirii cu Putin să nu ocolească tema prigoanei homosexualilor din Rusia. Asta după ce, miercurea trecută, subiectul a fost dezbătut şi în cadrul Bundestag-ului. Ministrul de stat pentru probleme europene din cadrul Ministerului federal de externe, social-democratul Michael Roth, a calificat relatările despre prigoana homosexualilor din Cecenia drept „îngrozitoare, respingătoare şi extrem de îngrijorătoare”.

Angela Merkel nu a rămas nepăsătoare şi a reacţionat, confruntîndu-l direct pe Vladimir Putin cu problematica violenţelor abuzive contra homosexualilor. În ce măsură vorbele cancelarei vor avea un efect, rămîne de văzut.

Previous Next

XS
SM
MD
LG