De 9 mai, Chișinăul se va transforma în capitala controverselor. Guvernul organizează festivități de Ziua Europei, iar Președinția sărbătorește Ziua Victoriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nici în acest an autoritățile nu au ajuns la un numitor comun referitor la ce sărbătorim pe 9 mai. Pe de o parte, socialiștii pregătesc manifestații consacrate sfârșitului Celui De-al doilea Război Mondial și victoriei URSS asupra Germaniei naziste, iar de partea cealaltă a baricadei este Guvernul care pregătește capitala de Ziua Europei.

Președintele Igor Dodon a anunțat un concert de zile mari cu artiști ruși. „Liubă” și Alexandr Marșal ar urma să cânte la Chișinău, iar spectacolul va culmina cu focuri de artificii. Mai mult, pe 7 mai, după modelul autorităților din Federația Rusă, Igor Dodon vrea să organizeze așa-numitul „Regiment nemuritor”, eveniment care constă în mărșăluirea cu portretele ofițerilor decedați în Cel De-al Doilea Război Mondial.

De cealaltă parte, Guvernul se anunță convins că pe 9 mai este Ziua Europei. Tradițional, în centrul capitalei se va organiza un orășel european în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. Pavel Filip a ținut să amintească faptul că obiectivul guvernării este integrarea în Uniunea Europeană.

Evenimentele consacrate Zilei Europei ar urma să aibă loc pe 13 mai, iar cele consacrate unei Zile a Victoriei vor începe de pe 7 mai așa că evenimentele nu se vor intersecta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...