Asistenţă telefonică gratuită pentru victimele violenţei în familie!

Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru victimele violenţei în familie şi violenţei împotriva femeilor. Scopul Serviciului constă în prevenirea violenței, precum și în asigurarea asistenței și protecției victimelor acestui fenomen.

Serviciile vizează oferirea consilierii psihologice la telefon, identificarea victimelor violenţei în familie şi a violenţei împotriva femeilor, informarea acestora privind drepturile lor şi susţinerea în situaţiile de criză.

Totodată, Serviciul este destinat membrilor comunităţii, agresorilor (în calitate de beneficiari secundari), precum şi profesioniştilor din domeniu care îşi vor putea expune problemele existente în procesul de asistență a cazurilor, cu garantarea deplină a confidenţialităţii.

Serviciul va dispune de un număr de telefon gratuit pe întreg teritoriul ţării, fiind posibil de accesat contra cost şi de beneficiarii de peste hotare, zilnic, 24 de ore din 24, de la telefonia fixă şi mobilă. De asemenea, personalul Serviciului va putea oferi informații solicitanţilor inclusiv prin intermediul poștei electronice sau a rețelelor de socializare.

Specialiştii îşi vor desfăşura activitatea în conformitate cu Standardele minime de calitate, aprobate de Executiv, care reglementează procesul de prestare a serviciilor şi componenţa personalului. Astfel, conform documentului, în cadrul Serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru victimele violenţei în familie şi violenţei împotriva femeilor vor activa şase consilieri, un manager şi personal auxiliar.

Pentru anul 2017 în acest scop din bugetul de stat au fost alocate mijloace financiare în sumă de 775,4 mii lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.