Sub egida lui Dodon, Chișinăul devine pentru o zi „capitala victoriei”: Trupa Liubă și Aleksandr Marshal vor cânta în centrul orașului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a depus tot efortul necesar pentru ca Ziua Victoriei să fie sărbătorită cu fast, iar sub egida sa duminică vor avea loc mai multe manifestații grandioase, Chișinăul devenind pentru o zi „capitala victoriei”.

Deși la alte acțiuni președintele este mai ezitant, cu acest prilej a organizat rapid un amplu program cultural, care va avea loc pe 7 mai, începând cu ora 14.00 în parcurile și piețele capitalei. La ora 18:00 însă vor cânta artiștii ruși cu viziuni pro-Moscova, trupa Liubă și Aleksandr Marshal, care vor evolua în Piața Marii Adunări Naționale. Sărbătoarea va culmina cu un spectacol de focuri de artificii.

Amintim că președintele Igor Dodon va merge pe 9 mai la parada din Piața Roșie de la Moscova, unde va fi însoțit de un grup de veterani din al II-lea Război Mondial.

9 Mai a devenit sărbătoare oficială în URSS în 1946, iar statele comuniste i-au urmat exemplul. Occidentalii au fost însă ezitanți. După dezmembrarea URSS în 1991 şi preocupată de sprijinul politic şi economic al Vestului, inclusiv al Germaniei, nici Moscova lui Boris Elţin nu a mai acordat multă importanță celebrării Victoriei din Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Politica lui Vladimir Putin – de refacere a visului imperial rusesc – este însă perfect ilustrată de grandoarea defilărilor care au loc de fiecare 9 Mai la Kremlin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...