Accesul la Wikipedia va rămâne blocat în Turcia până la retragerea articolelor considerate false de Ankara

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Accesul la enciclopedia online Wikipedia va rămâne blocat în Turcia până când deciziile judecătorești care cer retragerea articolelor considerate false de către Ankara nu vor fi aplicate, a avertizat Omer Fatih Sayan, președintele Autorității pentru tehnologiile comunicațiilor și informării.

„Este imposibil să redeschidem Wikipedia atât timp cât deciziile justiției nu sunt aplicate”, a afirmat Omer Fatih Sayan pentru agenția de presă turcă Anadolu, citată de Agerpres.

„Dacă publică informații, Wikipedia trebuie să le verifice (…) Cer Wikipedia să rezolve problemele care se află la originea închiderii sale”, a adăugat oficialul turc.

Autoritățile turce blochează de sâmbătă accesul la Wikipedia din cauza unor articole care stabilesc o legătura între Ankara și organizații extremiste.

Enciclopedia online, unul dintre cele mai accesate site-uri din lume, a atacat în apel decizia justiției, a scris marți cotidianul Hurriyet.

Municipalitatea din Istanbul a anunțat marți că a retras invitația la un forum dedicat orașelor ‘inteligente’ care va avea loc în metropola turcă ce-i fusese adresată fondatorului Wikipedia, Jimmy Wales.

Reacționând sâmbătă la blocarea site-ului, Wales a scris pe Twitter că „accesul la informare este un drept uman fundamental. Popor turc, voi fi întotdeauna alături de tine pentru a apăra acest drept”.

Potrivit Anadolu, autoritățile turce au decis să blocheze accesul la site după ce Wikipedia a refuzat să retragă articole în care Turcia era pusă „pe același plan” cu grupări extremiste și era acuzată de colaborare cu acestea.

O serie de opozanți, printre care milițiile kurde, acuză Ankara că ar colabora uneori cu jihadiști din Siria, o acuzație respinsă ferm de autoritățile turce.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...