Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (video) Presa către autorități: „Nu…

(video) Presa către autorități: „Nu țineți informația în cușcă!”

„Alergatul după informații – sport național”, „Nu țineți informația în cușcă”, „Informația este a cetățenilor, nu a guvernanților”, Investigațiile nu se scriu din pod, ci din informații exacte”, „Noi scriem kilograme de scrisori, ei ne dau grame de răspunsuri” ș.a. sunt doar câteva dintre mesajele afișate  în cadrul unei discuții publice, organizate la 2 mai de către Ziarul de Gardă la tema accesului la informație a presei libere. 

 Probleme de comunicare cu instituțiile statului a sesizat, în cadrul evenimentului organizat de ZdG, Igor Stoica, coordonator de programe la Amnesty International Moldova, organizație non-guvernamentală care apără drepturile omului: „Instituțiie statului, în special, Procuratura Generală, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției, sunt tot mai reticente, în sensul că tot mai puțin reacționează, iar dacă reacționează, atunci printr-un comunicat scurt neagă factologia pe care noi o prezentăm în acțiunile noastre publice”.

Avocata Tatiana Puiu a declarat că adresarea în instanță pentru a obține drepturile nu este o soluție, deoarece impactul și actualitatea informației diminuează după un an sau doi de tergiversare în instanțe.

„Mergem în instanță pentru a constata violarea dreptului de acces la informație. În opinia mea, deși am adoptat o lege cu 17 ani în urmă, totuși asistăm la o situație fără precedent de restricționare a dreptului de acces la informație. De regulă, se invocă secretul comercial, secretul de stat și, mai nou, datele cu caracter personal. Acest lucru se întâmplă, nu pentru că nu am avea o lege conformă cadrului comunitar, dar pentru că funcționarii nu implementează cum ar trebui prevederile legale”, explică Tatiana Puiu.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, afirmă că, prin definiție, un funcționar nu este predispus să ofere date de interes public, deoarece cu cât este mai transparent, cu atât este mai complicată viața sa de zi cu zi.

La rândul lor, comunicatorii Ministerului Justiției, Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Oficiului Avocatului Poporului au replicat că sunt nevoiți să ceară jurnaliștilor solicitări de informații în formă scrisă doar atunci când datele de care are nevoie presa trebuie obținute de la un anumit funcționar, iar prelucrarea lor implică timp.

„Unele informații nu le putem oferi în aceeași zi din simplul motiv că eu, în calitate de comunicator, nu cunosc toate datele, cifrele, statisticile și atunci sunt nevoită să mă adresez colegilor. Ei au și alte atribuții, alte funcții, din acest motiv, este necesară o perioadă de timp”, a declarat Ecaterina Grigoreanu, ofițer de presă la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

La 3 mai este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei.