Încă 100 de blocuri din Chișinău vor fi dotate cu apometre cu citirea datelor la distanță

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce acum câteva săptămâni, primele 13 blocuri au fost dotate cu apometre cu citire de la distanţă, urmează contorizarea a încă 100 de case de locuit. Lista blocurilor a fost făcută de Serviciile specializate ale Primăriei.

După cum s-a stabilit anterior, şi în baza licitaţiilor desfăşurate, furnizorul de apă îşi propune instalarea în aceste blocuri a contoarelor de apă cu sistem de citire a datelor de la distanţă de tip ultrasonic, dar şi de tip mecanic. În 50 de blocuri vor fi instalate contoare de tip ultrasonic, iar altele 50 – de tip mecanic. Ulterior, specialiştii vor putea stabili care apometre sunt mai bune.

Odată cu finalizarea procesului de contorizare a acestor 100 de blocuri, se va efectua o analiză minuţioasă.
În următoarele 2-3 luni de la instalare, se va determina care tip de contor este mai efficient – mecanic sau ultrasonic. Prin urmare, în restul blocurilor din Chişinău vor fi instalate anume acel tip de contoare, care întruneşte criteriile raportului eficienţă/calitate/cost.

Apometrele instalate cu citire de la distanţă prin tehnologia wireless, vor fi verificate metrologic în Republica Moldova.

Cheltuielile pentru instalarea contoarelor noi se ridică la peste 5 milioane de lei.

Menţionăm că pentru instalarea contoarelor de tip nou în cele circa 260 de mii de apartamente din Chişinău este nevoie de aproimativ 8 milioane de euro. În prezent sunt purtate negocieri şi cu partenerii externi.

Menționăm că decizia de a dota blocurile din Chișinău cu apometre cu citirea datelor de la distanță s-a luat în contextul în care oamenii tot mai des „fură” apă și prezintă consum 0 la „Apă-Canal”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...