Pentru a ironiza pe seama autorităților, care cer să li se adreseze în scris, jurnaliștii le vor expedia 400 de plicuri cu solicitări de informație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jurnaliștii din Republica Moldova nu sunt mulțumiți de relațiile pe care le au cu autoritățile centrale publice, care le oferă adesea o informație incompletă și, de cele mai multe ori, le cer să solicite informația în scris. În semn de dezacord cu astfel de cerințe, organizatorii dezbaterii „Presa liberă, izolată informațional?” au venit cu inițiativa de a expedia 400 de solicitări în scris pe adresele autorităților publice centrale, inclusiv la întreprinderile de stat.

„În acest fel vrem să satisfacem, în sfârșit, dorința instituțiilor publice de scrisori și solicitări de informații în scris de la jurnaliști”, a menționat Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă.

Redactorul-șef al Ziarului de Gardă, Aneta Grosu, pe post de moderatoare, a menționat că subiectul discutat este unul foarte actual, atâta timp cât jurnaliștii, în special, cei de investigație, se confruntă cu probleme mari la obținerea informației de interes public. „Nu știu dacă ziariștii de la noi se simt la fel de liberi cum și-ar dori”, a constatat jurnalista.

Participanții la dezbatere au relatat despre experiențele lor privind colaborarea dintre instituțiile de stat și mass-media. În cazul în care nu obțin datele de interes public, unii jurnaliști preferă să se adreseze în instanța de judecată, însă, potrivit avocatei, Tatiana Puiu, care nu o dată a apărat interesele ziariștilor „a merge în instanță nu este o soluție, din păcate, deoarece după procese care durează cu anii, informația de interes public își pierde din actualitate”. În sprijinul celor afirmate, ZdG a prezentat un material video, intitulat: „Nu aveți dreptul!”, despre faptul câte zile îi ia unui reporter ca să obțină o informație de interes public; câte scrisori trebuie să expedieze pentru a obține unele date pentru materialul pe care-l realizează; cât de închiși sunt funcționarii publici atunci când jurnaliștii le solicită o opinie, o informație, potrivit media-azi.md.

La dezbatere au participat și reprezentanți ai serviciilor de presă ale instituțiilor de stat. Ei le-au sugerat jurnaliștilor să scrie mai mult despre activitatea ministerelor, în special, despre anumite acțiuni pozitive pe care le desfășoară. „Din păcate, eu am avut situații când cineva din presă m-a sunat și mi-a spus: nu ne mai expediați comunicatele prin e-mail că nu ne mai interesează”, a relatat Ecaterina Grigorean, ofițer de presă la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...