Peste o mie de tentative de suicid, înregistrate în Moldova în 2016! 360 persoane, inclusiv 23 de minori, și-au pus capăt zilelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura Generală va veni cu un pachet de inițiative legislative și un Plan de măsuri la nivel național, cu scopul de a diminua numărul cazurilor de suicid din Moldova. Asta după ce, Raportul cu privire la activitatea Procuraturii pentru anul 2016 a atestat o creștere constantă a fost înregistrată și la compartimentul tentativelor și a cazurilor de suicid, inclusiv în rândul minorilor.

„Suicidul este recunoscut ca o problemă semnificativă de sănătate publică în Uniunea Europeană, care afectează persoane de toate vârstele, din toate culturile și grupurile de populație. Cele mai multe sinucideri apar în cadrul populației cu vârsta cuprinsă între 35-44 de ani. Cercetările au indicat clar că, un comportament suicidal, constituie o problemă foarte complexă, aflată sub influența unei multitudini de factori, principalii dintre aceștia fiind depresia și lipsa de speranță influențate de factorii de stres din viață (spre ex.: criza economică, problemele sociale, violența domestică) sau o tulburare psihiatrică”, se arată în Raportul Procuraturii.

Potrivit raportului, pe parcursul anului 2015, circa 930 persoane (inclusiv 116 minori) au comis tentative de suicid, din care 333 cazuri (cu implicarea a 13 minori) s-au soldat cu decesul persoanelor. În anul 2016 însă, numărul acestora a crescut substanțial, fiind înregistrate 1.043 cazuri de tentative de suicid (inclusiv, 155 comise de minori), soldate cu decesul a 360 persoane, inclusiv a 23 minori.

Vedeți și: (DOC) Numărul infracțiunilor comise în Moldova, în creștere! Fiecare al doilea omor și violență în familie, comise în stare de ebrietate

„Toleranța unei astfel de stări, întreprinderea unor măsuri ineficiente la nivelul  politicilor de stat, face posibilă generarea și creșterea tentativelor de suicid, a infracțiunilor de violență în familie, în stradă, cu urmări grave, comiterea omorurilor, cauzarea de vătămări grave, respectiv condamnările și privările de libertate, ceea ce rezultă în final dezintegrarea din mediul familial al copiilor”, se mai spune în raport.

Astfel, pentru a redresa situația, Procuratura Generală, împreună cu partenerii de dezvoltare din cadrul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană, a elaborat și va veni cu un pachet de inițiative legislative și un Plan de măsuri la nivel național, care vor fi înaintate Guvernului pentru aprobare și punerea în aplicare de către toate autoritățile publice cu competențe în domeniu.

Puteți vedea AICI raportul integral al Procuraturii Generale pentru anul 2016:


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...