Ninsoarea din aprilie a cauzat pagube majore în sudul Republicii Moldova: Livezi distruse și terenuri inundate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe câmpuri și plantații au fost afectate de calamitatea din 20 – 21 aprilie curent, iar mii de hectare de terenuri au fost inundate în raioanele Cahul și Taraclia.

Circa 30% din câmpurile de rapiţă şi grâu de toamnă au avut de suferit în urma ninsorilor abundente. De asemenea, mai puternic au fost afectate plantaţiile de nuc, mediu – cele de migdal, piersic şi măr şi slab – de cais, cireş şi viţă de vie. Acestea au fost constatate de viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Luca, care a efectuat o vizită în raioane pentru a monitoriza situaţia privind afectarea culturilor agricole de calamităţile naturale.

Cea mai stringentă problemă în raionul Cahul este cea de inundare în Lunca Prutului a câmpurilor cu culturi de toamnă şi timpurii de primăvară, a celor însămânţate cu floarea-soarelui şi porumb, precum şi a terenurilor pregătite pentru semănat. În total sunt inundate circa 2 mii ha de terenuri.

Potrivit oficialului, aici urmează în regim de urgenţă evacuarea apelor din canalele sistemului de desecare. Problema inundaţiei semănăturilor şi a terenurilor însămânţate din Lunca râului Ialpug a fost scoasă în evidenţă şi în raionul Taraclia.

În contextul discuţiilor cu autorităţile publice din raioanele nominalizate, au fost conturate acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru depăşirea acestei situații.

Menționăm că, deocamdată, nu au fost estimate pagubele totale cauzate de intemperia din luna aprilie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...