(INFOGRAFIC) Cel puțin două bănci din Moldova au un raiting scăzut privind transparența acționarilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe bănci moldovenești, cu amprentă puternică asupra economiei naționale, sunt vulnerabile, iar asta ține de de transparența și calitatea scăzută a acționarilor. Cea mai netransparentă instituții bancare este Energbank, alături de Victoriabank, fiecare având câte trei stele, potrivit unei analize a Expert Grup.

Având la bază recentele evenimente din sectorul bancar autohton, transparența acționarilor a devenit un factor esențial pentru recăpătarea încrederii în sistem.

Experții economici au stabilit că, în comparație cu cu ediția precedentă a ratingului singura modificare în clasament este atribuită B.C. Moldindconbank care înregistrează urcarea în clasament cu o poziție, în timp ce celelalte bănci continuă să-și mențină poziția anterioară.
rating_banci
„Modificarea dată a fost posibilă urmare a măsurilor întreprinse de Banca Națională a Moldovei (BNM) asupra unor acționari care cumulativ dețin o cotă semnificativă în capitalul B.C. Moldindconbank. Respectiv, în urma procesului de analiză și evaluare a acționarilor, BNM a identificat un grup de persoane care acționau concertat în raport cu această bancă și care anterior au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a BNM. Drept rezultat, prin decizia Comitetului executiv au fost suspendate drepturile acestor acționari și a fost instituit regimul de intervenție timpurie în vederea asigurării unei conduceri sănătoase și prudente în perioada de soluționare a deficiențelor identificate și restabilirii structurii de proprietate”, spun experții.

Totodată, conform angajamentelor asumate în cadrul noului Memorandum de finanțare cu FMI, BNM a demarat un proces de identificare și evaluare a beneficiarilor finali ai tuturor acționarilor bancari, proces care în final urmărește să asigure transparența definitivă a structurilor de proprietate.

Conform planului și calendarului aprobat, procesul de evaluare și transparentizare urmează a fi finalizat până la sfârșitul lunii iunie 2017, eventual fiind pregătite măsuri de corectare a deficiențelor identificate. Totuși, experții atrag atenția că, odată finisat acest proces nu înseamnă în mod automat că și transparența față de publicul larg va crește.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...