Experți media: Este dificil să fii independent pe piața media din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jurnaliști hărțuiți, taxe foarte mari, restricționarea accesului la informație, propaganda străină. Acestea sunt doar câteva dintre încălcările scoase în evidență de către experții media cu ocazia Zilei Independenței Presei.

„Propaganda străină este o problemă. De multe ori auzim de la autorități că luptă cu excesul de propagandă rusă în spațiul informațional, dar CCA mai dă licență celor care retransmit din Federația Rusă”, a menționat Nadine Gogu

Accesul la informație este o altă problemă reclamată. De multe ori, jurnaliștii sunt nevoiți să caute zile întregi o informație care, de fapt, ar trebui să fie publică și să dea zeci de telefoane pentru a căuta dreptul la replică. De cele mai multe ori, autoritățile s-au ascuns după legea cu privire la datele ce au caracter personal, menționează experții.

„Au fost cazuri când au fost hărțuiți jurnaliștii, urmăriți. Avem un climat care este deloc prietenos, dificil chiar. Este greu să fii independent pe piața noastră”, a mai declarat Nadine Gogu.

În loc să ajute presa, autoritățile mai mult o îngroapă: în datorii, în procese nenumărate, în acte de birocrație.

„Presa independentă este posibilă și jurnaliști există dar la ce preț. Poșta Moldovei își ia 40 la sută din costul unui ziar iar noi avem plângeri de la cetățeni că ziarele nu ajung. Ziarele de partid ajung repede, noaptea dacă trebuie. Nu înțeleg cum un ziar care plătește, nu ajunge. Toată publicitatea străină care vine în Republica Moldova ajunge la posturile TV controlate politic. Noi oferim taxe. Noi am vrut să deschidem încă un cont dar nu puteam pentru că aveam datorie 10 lei și cei de la FISC nu ne-au permis să deschidem. Nici nu știam de datoria asta. Mai mult, ne-au pus amendă de 100 de lei și amenda tot creștea. Avem dosare în instanță și cei care ne acționează în instanță solicită sute de mii de lei, un milion, le cresc poftele și noi credem că au drept scop să ruineze redacțiile, pentru că asta e justiția pe care o cunoaștem. O mare parte din timp luptăm cu sistemul”, a declarat directorul „Ziarului de Gardă”, Alina Radu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...