Protestele angajaţilor din învăţământ au forţat Guvernul să adopte unele decizii prin care aceştia vor putea beneficia de salarii ceva mai mari. Astfel o decizie a Executivului prevede majorarea salariului angajaţilor instituţiilor de învăţământ finanţate de la buget şi salarizaţilor în baza Reţelei tarifare unice.

Promisiuni de majorare a salariilor

Aceştia beneficiază începând cu 1 mai, de spor la salariul de funcţie în cuantum de 100 lei, iar de la 1 septembrie 2017, vor beneficia de o majorare a salariilor de 10%, anunţă Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF).

Totodată instituţia anunţă că potrivit prevederilor legislaţiei şi reieşind din indicatorii atinşi în anul precedent, salariile lunare ale cadrelor didactice, începând cu 1 septembrie 2017, vor fi reexaminate şi se vor majora cu 5,3%. În plus promite că la rectificarea bugetului pentru anul 2017, Guvernul va examina posibilitatea identificării mijloacelor financiare suplimentare pentru alte majorări ale salariilor. 

În acelaşi timp Guvernul recunoaşte în Memorandumul suplimentar cu privire la politicile economice si financiare asumat în relaţia cu FMI că nu are bani pentru majorarea cheltuielilor pentru salarizare.

Cheltuielile salariale sunt prea mari

"Pe partea de cheltuieli, cheltuielile salariale din sectorul public depăşesc ţinta indicativă stabilită în Memorandumul cu privire la politicile economice şi financiare din 24 octombrie 2016", susţine Guvernul.

Potrivit Executivului, principala cauză a acestui rezultat a fost aprobarea Legii privind reforma sistemului de pensii în decembrie 2016, care prevede aplicarea unor reguli generale privind contribuţiile sociale pentru toate categoriile de angajaţi din sectorul public.

"Se preconizează, că impactul net asupra deficitului bugetului guvernului general va fi limitat, dat fiind că majorarea cheltuielilor salariale din sectorul public va fi compensată în mod semnificativ de creşterea încasărilor la bugetul asigurărilor sociale", susţine Guvernul.

Guvernul: Reforma sistemului de pensii e de vină!

Totodată el precizează că în acest an cheltuielile salariale din sectorul public vor atinge valoarea de 12.461 milioane lei, depăşind cu 537 milioane lei, (cu 4,5%) ţinta indicativă de 11.924 milioane lei, "din cauza reformei sistemului de pensii".

"Am purces la reforma sistemului de pensii pentru a-l face mai echitabil, durabil şi transparent. Legea privind reforma sistemului de pensii, adoptată în decembrie 2016, prevede (i) introducerea unei formule noi de calculare a pensiilor, care va asigura o legătură mai puternică între contribuţii şi pensii, cu scopul de a îmbunătăţi gradul de acoperire şi rata de conformare; (ii) majorarea treptată a vârstei de pensionare până la 63 ani: pentru bărbaţi până în anul 2019, pentru femei până în anul 2028; (iii) introducerea modalităţilor identice de calculare a contribuţiilor şi pensiilor pentru întregul sector public; şi (iv) introducerea unei pensii de bază pentru a combate sărăcia în rândul persoanelor în etate", se menţionează în document. .În acelaşi timp Guvernul susţine că a lansat un program complex de reformă a administraţiei publice, ce se va finaliza în toamna anului 2017, pentru a se reuşi implementarea lui în bugetul pentru anul 2018.

Se pregăteşte optimizarea salariilor

"Astfel, vom iniţia optimizarea salariilor şi a structurii forţei de muncă în sectorul bugetar, pe fiecare sector în parte, precum şi examinarea sistemului de motivare a angajaţilor şi a mecanismelor de stimulare a lor", se precizează în Memorandumul suplimentar cu FMI.

Ţintele indicative stabilite se referă la: plafonul privind fondul de salarizare al guvernului general; nivelul minim privind cheltuielile sociale prioritare ale guvernului general; plafonul privind stocul arieratelor interne acumulate ale guvernului (continuu).

Premierul Pavel Filip susţine însă că de situaţia creată în domeniul salarizării sunt de vină fostele guvernări, fără a preciza care anume.

„Pe parcursul anilor, în mod populist şi netransparent, au fost operate modificări pentru anumite categorii, fiind subminată integritatea şi viabilitatea sistemului de salarizare. Din aceste considerente am solicitat elaborarea unui nou concept al sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Avem nevoie de un sistem de salarizare unitar, echitabil şi puternic”, a declarat Pavel Filip în cadrul în cadrul şedinţei grupului de lucru privind reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar.

Salariul va depinde de valoarea postului sau de performanţe?

Conceptul acestei reforme este deja gata şi va fi realizată după principiul ”plată egală pentru muncă egală”, unde salariul de funcţie este corelat cu valoarea postului. Totodată aceasta presupune reducerea nivelului de complexitate a sistemului de salarizare prin majorarea ponderii salariului de funcţie din salariul total, ceea ce va contribui şi la sporirea atractivităţii pentru tinerii specialişti.

Se mai prevede aplicarea principiilor sistemului de salarizare în bază de performanţă pentru majoritatea categoriilor de angajaţi, unde sistemul de salarizare va permite creşteri pe orizontală în funcţie de performanţă şi experienţă; - creşterea gradului de uniformitate, transparenţă şi protejarea sistemului unitar de salarizare faţă de intervenţiile posibile, prin aplicarea legii salarizării unice, cu reguli clare.

Autorii proiectului promit că noul sistem de salarizare va avea un caracter unitar şi uniform, va fi echitabil şi coerent, corelat nemijlocit cu performanţa muncii.