Modificări în legislație: Șoferii pot fi scutiți de punctele de penalizare dacă achită amenda la timp

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șoferii vor fi scutiți de aplicarea punctelor de penalizare pentru încălcarea anumitor reguli de circulaţie, dacă amenda stabilită de oamenii legii va fi achitată în termen de trei zile. Cel puțin asta prevăd modificările Codului Contravențional, propuse de Ministerul Justiției.

Documentul se afla în faza de elaborare și prevede ca termenul stabilit pentru achitarea amenzilor în proporţie de 50% să fie nu de 72 de ore cum este în prezent, dar în termen de trei zile lucrătoare, de la data informării deciziei de aplicare a sancţiunii. Totodată, Ministerul Justiției propune ca cei care circulă cu numerele înmatriculare acoperite să fie amendați cu 900 de lei.

În document se mai arată excluderea punctelor de penalizare pentru încălcarea regulilor de înmatriculare şi de înregistrare a autovehiculelor, de revizie tehnică a acestora sau pentru conducerea vehiculului de o persoană care nu are permis de conducere, scrie IPN.

De asemenea, Ministerului Justiţiei propune pentru încălcarea de către începători a regulilor de conducere, specifice unui tip de permis auto, sancționarea de la 1.800 la 3.600 de lei, cu privarea de dreptul de a conduce vehicule 2 sau 3 ani. Totodată, dacă persoana care asistă conducerea vehiculului va admite încălcarea regulilor de persoana începătoare, i se va aplica o amendă de la 3.000 la 4.500 de lei şi 8 puncte de penalizare.

Proiectul urmează să fie avizat de Guvern şi apoi să primească votul deputaţilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...