Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Națiunile Unite au dedicat ziua de astăzi libertății presei. Dar aşa cum arată mai multe studii internaționale recente, din ce in ce mai putini locuitori ai Terrei au parte de o presa liberă. Este vorba de clasamentele organizației internaționale Freedom House si ale Reporters sans Fronitieres... Moldovenii, ca și în alți ani, sunt in zona țărilor cu o presă „parțial liberă”, așa cum se află cam întreaga regiune. Iar Moldova bate pasul pe loc în aceasta categorie, cu ani în care mai face câte un pas doi-înapoi și iar unul și doi înainte...

După ce ieri la Soci s-a aflat cancelarul Germaniei, astăzi se întâlnește tot acolo cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Relațiile turco-ruse devin din ce în ce mai apropiate, în ciuda faptului că, în Siria, Ankara și Moscova au alți „favoriți”.

La Astana au loc astăzi noi convorbiri de pace pe tema siriana, iar la Washington, președintele american Donald Trump urmează să-l întâlnească pe liderul palestinienilor Mahmud Abbas.

La Londra, centrul de cercetări politice Chatam House discută despre reformele ce au avut loc în sectorul apărării în Ucraina, după protestele de pe euro maidan din 2013.

În Moldova, Asociația Promo Lex anunță o dezbatere despre finanțarea partidelor politice și transparență.

Congresul comunităților ruse din Moldova va discuta despre votul uninominal .

După amiază va avea loc o ședință a guvernului și să mai notam și conferința de presa referitoare la măsurile de întărire a încrederii între cele doua maluri ale Nistrului în domeniul educației pentru respectarea drepturilor omului. Aceasta dezbatere este anunțată de Institutul pentru Democrație.

XS
SM
MD
LG