Dodon, despre decizia CC cu privire la neutralitate: Formulările lasă loc pentru interpretări politice și speculații

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Formulările Curții Constituționale privind interpretarea articolului 11 din Constituție, referitor la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații. Cel puțin asta spune președintele țării, Igor Dodon, potrivit căruia nu este pentru prima dată când „această componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor”.

Într-o reacție publicată pe pagina sa de Facebook, șeful statului susține că „Curtea Constituțională a explicat pretențios și în cuvinte multietajate ceea ce și așa se știe: Republica Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra”.

„Problema constă în formulările Curții, care lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații. Dar nu e prima dată când această componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor. Se vede că judecătorii de la CC au vrut și buchia Constituției să o respecte, dar și cetățenia lor românească să nu o compromită”, a scris Dodon cu referire la decizia de ieri a magistraților Înaltei Curți.

Mai mult, acesta susține că a înțeles mesajul judecătorilor Curții, iar asta îl face să acționeze „și mai hotărât pentru protejarea neutralității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”. „Componența CC-ului va trece, iar țara va rămâne și va păstra mereu ceea ce judecătorii cc-iști pun sub semnul întrebării”, a mai scris președintele Dodon în postarea sa.

Amintim că ieri, Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea privind interpretarea articolului 11 din Constituție, referitor la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, ca urmare a unei sesizări depuse la CC la 26 mai 2014 de către deputații PL Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega și Corina Fusu.

Potrivit autorilor sesizării, Republica Moldova trebuie să renunțe la statutul de neutralitate și să adere la NATO, în caz contrar, riscă să-și piardă independența și suveranitatea. În context, liberalii amintesc de agresiunea militară din Georgia (2008) și din Ucraina (2014).

La aproape 3 ani de la sesizare, CC a hotărât:

  • Ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate;
  • În cazul unei amenințări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora;
  • Dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională;
  • participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitatea, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare, etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în „Monitorul Oficial” al Republicii Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...