Linkuri accesibilitate

Ministerul Agriculturii încă numără pagubele după ninsori, dar pomicultorii și-au făcut deja socoteala


Agricultura după calamitățile din aprilie, primele bilanțuri.

Ministerul Agriculturii spune că pagubele fermierilor de pe urma ninsorilor abundente din 20-21 aprilie pot fi mai mici decât își puteau imagina mulți la vederea lanurilor albe și livezilor împovărate de zăpadă. Culturile de câmp au fost afectate foarte puțin – poate doar cu excepția rapiței. Autoritățile au nevoie de încă 2 săptămâni pentru a încheia toate estimările, inclusiv în pomicultură, unde pagubele pot fi mai mari. Dar unii fermierii și-au făcut deja propriile socoteli.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

Angajații ministerului agriculturii se feresc să vorbească despre o evaluare cantitativă sau financiară a prejudiciilor cauzate de ninsori și înghețuri, dar susțin că cele mai afectate sunt plantațiile de nuc, piersic, măr și cais. Mai puțin au avut de suferit pomii de cireș și vișin, deoarece la aceste specii a avut loc polenizarea florilor, spune Vasile Șarban, specialist în cadrul ministerului agriculturii. El notează că mulți dintre fermierii a căror recoltă a fost compromisă nu au ținut cont de condițiile de amplasare a livezilor, recomandate pentru culturile sensibile la temperaturile scăzute:

„Într-o măsură oarecare sunt afectate unele plantații, dar cele amplasate în partea de jos a pantei, adică unde sunt frecvente înghețurile și aerul rece. Planta are căderea liberă a fructelor anume în această perioadă. Deci după căderea liberă a fructelor noi o să vedem câte fructe sunt pe pom, se calculează productivitatea și respectiv recolta care ar fi, de la o plantație anume.”

În cele mai afectare raioane, din zona de sud există grupuri de monitorizare a pagubelor. Din informația colectată reiese că au fost afectate parțial câmpurile de rapiță și grâu de toamnă. În raionul Cahul, bunăoară, în localitățile din Lunca Prutului au fost inundate circa 2000 de hectare de terenuri.

În cazul plantațiile pomicole, adaugă Vasile Șarban o apreciere a pierderilor va fi posibilă spre sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, întrucât, explică el, abia atunci pomii fructiferi vor arăta ce recoltă poate fi. Fermierii nu ezită însă să-și facă propriile evaluări ale stricăciunilor. Vera Axentii crește piersici la Cahul și spune ea, fructele au înghețat și au căzut pe jos.

Tot plantații de piersici are și Octav Ostafii din raionul Ștefan Vodă. El susține că pomii au suferit mai mult din cauza greutății zăpezii și nu din cauza înghețurilor, de asta, s-ar putea ca a patra parte din roadă să fie compromisă:

„Copacii erau înfloriți când o dat omătul, a căzut omăt de vreo 30 de centimetri. S-au mai dejghinat copacii, s-au mai rupt crengile. Floarea nu a căzut, dar nu s-a reușit cu polenizarea și s-a murat polenul. După ale mele, undeva vreo 20-30, până la 40 de procente o să fie pierderi. Când o să lepede cămașa aceasta de floare, atunci o să vedem ce s-a polenizat, ce a rămas și ce nu.”

În cazul plantațiilor de nuci, spune Constantin Gajim, președintele Uniunii Asociațiilor producătoare de nuci, pierderile sunt minime, pentru că erau înflorite doar soiurile timpurii.

Totodată spune acesta, vor înregistra pierderi fermierii care au plantat nuci fără o proiectare și fără a consulta opinia unui specialist:

„La sud, este afectată la nuci partea vegetativă, adică frunzele. Nu-i afectată roada, pentru că nucii nu au înflorit încă. Cu atât mai mulți că au fost afectați pomii tineri, care nu-s intrați pe rod și undeva unde nu-i plantat conform tehnologiilor.”

Pentru a minimiza pierderile, reprezentanții ministerului agriculturii recomandă fermierilor să trateze pomii pentru a împiedica răspândirea unor boli și dăunători. Vasile Șarban spune că aceste măsuri sunt necesare întrucât inspecțiile efectuate de reprezentanții ministerului înainte de căderea ninsorilor arătau că pomii înfloriții riscă să fie afectați mai mult de dăunători, decât de înghețuri.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG