Mai exact, chiar din acest an, România ar vrea să lichideze Comisia mixtă ce recepţiona dosarele de admitere. Astfel, tinerii de la noi ar urma să le depună peste Prut, la universitatea unde vor să-şi încerce şansele. 

PressOne.ro scrie că secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale de la Bucureşti Gabriel Ispas ar fi afirmat că decizia de a îngreuna procedura prin care basarabenii se înscriu la universităţile din România este una definitivă şi că a fost pecetluită în cadrul unui grup care se ocupă de relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău.

Ispas a fost înregistrat în secret de o membră a Ligii Studenţilor din Iaşi, după o şedinţă a Comisiei pentru comunităţile de români aflate în afara graniţelor din Camera Deputaţilor. Secretarul de stat fusese invitat să răspundă interpelărilor formulate de mai mulţi parlamentari cu privire la modificarea metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni începând cu anul universitar 2017-2018.

Cea mai importantă modificare, care vizează şi Republica Moldova, este desfiinţarea Comisiei mixte care funcţiona pe lângă misiunile diplomatice ale României şi prelua dosarele de admitere ale basarabenilor, scutindu-i astfel de un drum peste Prut.

PressOne mai scrie că în cadrul discuţiilor purtate de reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale cu cei ai Ligii Studenţilor Iaşi s-a insinuat ideea că numărul tinerilor basarabeni care vin în România trebuie redus, pentru că serviciile de informaţii din Rusia racolează agenţi dintre ei, şi că liderii de la Bucureşti trebuie să renunţe la politica de deschidere faţă de Republica Moldova în urma alegerii lui Igor Dodon ca preşedinte.

După acea şedinţă, câţiva studenţi au mai rămas pe holul Parlamentului de la Bucureşti pentru a vorbi cu secretarul de stat Gabriel Ispas şi cu directoarea Departamentului de Relaţii Internaţionale din Ministerul Educaţiei, Luminiţa Matei. Unul dintre ei a înregistrat discuţia cu telefonul mobil.

Secretarul de stat Gabriel Ispas a mai afirmat că motivul îngreunării procedurii de admitere şi al desfiinţării Comisiilor mixte reprezintă secret de stat şi că decizia nu poate fi negociată.

Contactat de PressOne, oficialul a refuzat să dea detalii despre grupul de lucru la care se referise în discuţia cu studenţii. Iar şefa Departamentului de Relaţii Internaţionale din Ministerul Educaţiei de la Bucureşti a declarat pentru sursa citată că noua metodologie de admitere la studii a basarabenilor va fi îmbunătăţită şi că în Republica Moldova vor fi organizate aşa-numitele târguri ale universităţilor, care ar putea prelua direct dosarele de la candidaţi.

Luminiţa Matei a adăugat că va exista posibilitatea ca doritorii să trimită dosarele pe e-mail sau online, pe anumite platforme pe care universităţile le vor deschide special pentru acest proces.

Până acum, dosarele tinerilor care doreau să înveţe peste Prut erau preluate de Comisia mixtă, care funcţiona pe lângă misiunile diplomatice ale României din Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Amintim că, la sfârşitul anului trecut, şeful statului, Igor Dodon, a spus că România oferă mult mai multe burse în comparaţie cu Rusia şi că basarabenii care învaţă peste Prut ar fi supuşi "românizării". Declaraţii asemănătoare a făcut anterior şi fostul preşedinte al Republicii Moldova, actualul şef al PCRM Vladimir Voronin.