„Participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitatea, asemenea sistemului de securitate al Naţiunilor Unite, operaţiuni de menţinere a păcii, operaţiuni umanitare, etc., care ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor şi infractorilor de drept internaţional, nu este în contradicţie cu statutul de neutralitate”, se spune în hotărârea Curţii.

Magistraţii constituţionali au mai dictat că „ocupaţia militară a unei părţi a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralităţii, precum şi lipsa recunoaşterii şi a garanţiilor internaţionale a acestui statut, nu afectează validitatea  prevederii constituţionale referitoare la neutralitate”.

De asemenea, în cazul unei ameninţări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituţionale, precum independenţa naţională,  integritatea teritorială sau securitatea statului, autorităţile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile  necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora.

Hotărârea CC care a fost pronunţată la sesizarea unor deputaţi liberali este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac.