Putin strânge lațul în zona arctică: Bazele militare sovietice revin la viață una după alta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Interesul manifestat de Moscova pentru regiunea arctică și mai ales pentru rezervele naturale pe care aceasta le adăpostește nu mai este un secret, dar modul în care Vladimir Putin ține să își consolideze poziția îi alarmează pe vecinii din regiune.

Statele Unite, Canada, Danemarca, Norvegia și Islanda revendică, de asemenea, porțiuni importante din teritoriul arctic, dar Rusia pare să fie cu un pas în fața lor, cel puțin din punct de vedere a militarizării regiunii, dezvăluie CNBC, după o incursiune la baza militară Alakurtti, de la granița cu Finlanda.

În urmă cu 2 ani, la indicațiile liderului de la Kemlin, armata rusă înființa o brigadă specială pentru operațiuni în zona arctică, Brigada Arctică Motorizată de Pușcași Marini, între timp soldații antrenați să reziste în condiții extreme devenind o forță de elită de temut.

Străbaterea pustiului arctic la temperatura de minus 40 de grade se face uneori cu tanchetele, alteori cu săniile trase de reni.

Odată cu punerea pe picioare a acestei armate de „oameni de zăpadă” au demarat și lucrările de modernizare și redeschidere a bazelor militare construite în epoca URSS.

Pretențiile teritoriale ale Rusiei vizează aproape 1,2 milioane kilometri pătrați din Oceanul Arctic și calota polară, incluzând și Polul Nord.

„Scopul creării acestei unități militare a fost protejarea intereselor Rusiei în regiunea arctica”, recunoaște deschis colonelul Ilia Pavlovsky, comandantul Brigăzii 80.

În același timp, tensiunile înregistrate în ultimii 3 ani între Rusia și SUA tind să dea un nou sens termenului de „Noul Război Rece”, în contextul în care evaluările Agenției Naționale de Geologică din SUA indică faptul că regiunea arctică ar putea adăposti 13% din rezervele nedescoperite de pe planetă și 30% din cele de gaze naturale.

Nu e de ignorat nici faptul că unele dintre bazele militare redeschise de ruși se găsesc la doar câteva sute de kilometri de limita teritorială a SUA, aproape de Alaska.

De altfel, incidentele aviatice în care aeronave militare rusești sunt surprinse survolând coasta americană au ajuns să fie la ordinea zilei.

Pentru moment, liderii de la Washington se mulțumesc să observe minuțios toate mișcările făcute de Rusia în regiunea arctică, inclusiv mărirea flotei de spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară, dar măsurile efective întârzie să apară.

Ce-i drept, o parte din pretențiile teritoriale ale Rusiei sunt contestate la ONU de către celelalte state care revendică anumite porțiuni din Oceanul Arctic, dar o eventuală soluționare nefavorabilă Moscovei nu va face decât să ducă la noi cote tensiunile dintre Rusia și Occident.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...