Circul din Chișinău ar putea fuziona cu „Moldova – Concert”: Ce propun autoritățile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circul din Chișinău ar urma să fuzioneze cu Întreprinderea de Stat „Moldova-Concert”, care organizează spectacole la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Un proiect de hotârăre de Guvern în acest sens a fost elaborat de Ministerul Culturii și este propus spre dezbateri publice.

Potrivit autorilor proiectului, scopul reorganizării constă în păstrarea Circului din Chișinău ca patrimoniu cultural de stat unic de valoare naţională și neadmiterea demolării sau înstrăinării acestuia, urmată de optimizarea cheltuielilor de administrare, asigurarea desfășurării și dezvoltării activității circurilor, de spectacole și a celor concertistice precum și asigurarea gestionării eficiente a patrimoniului public.

„Moldova – Concert” se află într-o situaţie mult mai profitabilă și avantajoasă, iar oportunitatea susţinerii acestui proiect de hotărâre a Guvernului constă în consolidarea activităţii economico – financiare și manageriale a bunurilor proprietate de stat şi concentrarea administrării acestora, prin intermediul unei singure întreprinderi, a unui conducător şi a unui Consiliu de administraţie.

„Fuziunea întreprinderilor nominalizate va constitui o premisă spre reducerea cheltuielilor financiare legate de plata salariului personalului administrativ, iar sursele financiare economisite vor putea fi îndreptate pentru investirea în dezvoltarea activităților statutare, precum şi majorarea salariilor angajaților”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit Ministerului Culturii, realizarea proiectului dat nu implică cheltuieli financiare publice cu excepția plăților, indemnizațiilor legate de reducerea statelor de personal, care nu sunt considerabile și vor fi acoperite din veniturile proprii.

Circul din Chișinău a fost inaugurat în anul 1981, având cea mai mare sală de spectacole din Republica Moldova în formă de anfiteatru cu o capacitate de 1900 de locuri și arenă cu diametrul de 13 metri.

În anul 2007 a fost reorganizat prin transformare din întreprindere de stat în societate pe acțiuni, al cărui acționar majoritar este Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

După o pauză de aproximativ 10 ani, începând cu anul 2014 Circul din Chișinău și-a reluat activitatea, reușind să depășească situația dezastruoasă economică a întreprinderii, să deblocheze activitatea și conturile întreprinderii, să diminueze considerabil datoriile creditoare în proporții mari precum și să relanseze spectacolele de circ prin inaugurarea arenei mici

Sugestiile referitoare la acest proiect sunt așteptate până la data de 10 mai curent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...