Comentariile FMI pe marginea Acordului semnat cu Moldova: Există progrese

Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat pe site-ul instituției un comentariu al Boardului privind Acordul semnat cu Republica Moldova.

Potrivit FMI, autoritățile de la Chișinău continuă să facă progrese semnificative în ceea ce ține de reforme, creștere economică și în sistemul bancar.

„Programul este, în linii mari, pe drumul cel bun și este susținut de angajamentul ferm al factorilor de decizie privind buna gestionare economică. Autoritățile continuă să facă progrese semnificative în abordarea vulnerabilităților de lungă durată în sectorul financiar și promovarea reformelor structurale. Aceste eforturi au contribuit la consolidarea stabilității financiare și creșterea economică a revenit. Economia se estimează că va crește cu 4,5 la sută în 2017, mai mare decât prognozele anterioare”,  se arată în articolul publicat pe site-ul instituției.

Conform raportului FMI, a fost finalizată diagnosticarea celor mai mari bănci și au fost fixate îmbunătățiri privind transparența acționariatului.

„Continuarea eforturilor pentru a consolida guvernanța și starea financiară a băncilor și îmbunătățirea cadrului de reglementare și supraveghere, sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea pe termen lung”, se arată în concluziile oficialilor.

De asemenea, FMI notează că bugetul stabilit pentru 2017 sunt în concordanță cu obiectivele programului. „Autoritățile continuă să lucreze la eliminarea datoriilor acumulate în sectorul energetic și îmbunătățirea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru a asigura transparența și recuperarea costurilor”, adaugă sursa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.