Un document în arabă şi engleză, cu 42 de puncte, a fost făcut public pe site-ul de internet al Hamas la începutul conferinţei de presă susţinute la Doha de liderul în exil al organizaţiei, Khaled Mashal.

Acceptarea frontierelor din 1967, anterioare ocupaţiei israeliene a Cisiordaniei, a Fâşiei Gaza şi a centrului istoric al Ierusalimului nu este însă echivalentă în niciun caz cu recunoaşterea Israelului, a explicat recent agenţiei France Presse un înalt oficial al Hamas.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat calificând documentul Hamas ca mincinos, iar departamentul ministerului apărării care răspunde de teritoriile ocupate a apreciat că "mişcarea teroristă Hamas îşi bate joc de întreaga lume încercând să se prezinte prin acest aşa-zis document drept o organizaţie luminată şi dezvoltată".

Hamas este considerată de Uniunea Europeană, Statele Unite şi Israel o organizaţie teroristă, iar statutul din 1988 al organizaţiei nu recunoaşte dreptul la existenţă al statului evreu.

Amendamentul la statut a fost prezentat cu numai două zile înainte de întâlnirea dintre preşedintele american, Donald Trump, şi liderul palestinian Mahmoud Abbas.