Apărătorii acestuia susţin că dosarul penal a fost iniţiat mai degrabă de instituţiile de drept din Republica Moldova, iar autorităţile de la Kiev încearcă în fel şi chip să confirme povestea. 

„Eu şi colega mea avem îndoieli că anume instituţiile de drept din Ucraina au iniţiat acest dosar penal. Urmărirea penală este efectuată cu abateri. De exemplu, avocaţii nu sunt lăsaţi să-şi vadă clientul şi nici materialele dosarului. Oamenii care au fost reţinuţi în Ucraina nu au nicio legătură cu această cauză penală, dar au fost atraşi în acest dosar ca membri ai grupării criminale implicate în tentativa de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc. Ulterior, aceşti oameni au fost eliberaţi fără a avea vreun statut procesual. Potrivit învinuirilor aduse clientului nostru, anchetatorii ucraineni nu au stabilit circumstanţele celor întâmplate. Se creează impresia că autorităţile ucraineneau promis cuiva să susţinută acest dosar fabricat, iar acum nu ştiu cum să dea de capăt fără dovezi”, afirmă avocatul Ivan Ustenko

Potrivit colegei sale, anul trecut, un bărbat din regiunea transnistreană l-a contactat pe clientul lor şi i-a propus să câştige bani uşori. Mai exact, pentru o sumă considerabilă, acesta urma să deschidă focul asupra unui etaj al unei clădiri de birouri din Chişinău.

Învinuitul şi-ar fi dat acordul, cu scopul de a obţine avansul, iar ulterior ar fi plănuit să dispară fără urmă. Despre aceasta ar fi aflat şi bărbatul care i-a propus acest lucru şi care s-ar fi răzbunat pe acesta atentând la viaţa lui.

Ulterior, învinuitul i-a transmis legătura cu comanditarul unui amic de-al său, care a fost reţinut în Moldova pe 7 aprilie. Potrivit lui Ivan Ustenko, în dosarul privind tentativa de omor există mai multe elemente stranii, care nu au legătură cu evenimentele reale.

„Imaginaţi-vă, comanditarul sau intermediarul din regiunea transnistreană le propunea tuturor doritorilor să comită o crimă în Moldova. În acelaşi timp, metoda este una ridicolă, dar periculoasă pentru societate – o clădire urma să fie atacată din mai multe părţi cu lansatoare de grenade antitanc. De la bun început acest lucru este foarte straniu. Nu doar că acest tip de armă nu este caracteristic pentru lumea criminală, ci şi modul în care urma să fie lansat atacul este unul demonstrativ. Cu toate acestea, comanditarul nu căuta, să zicem aşa, profesionişti, ci propunea sume mari aproape oricărei persoane care spunea că este gata să se apuce de acest caz. Mai departe e şi mai interesant. Instituţiile de drept din Moldova au declarat iniţial că au reţinut cel puţin doi cetăţeni ai Ucrainei. În materialele foto şi video făcute publice de MAI apare clar cetăţeanul ucrainean, căruia clientul nostru i-a transmis legătura cu comanditarii. Cu toate  aceastea, deja în aceeaşi seară, această persoană este interogată ca martori... de către anchetatorii din Ucraina. Mai mult, clientul meu nu a recunoscut vreo altă persoană dintre cele reţinute în Moldova. Considerăm că aceste reţineri au fost regizate”, a adăugat Ivan Ustenko.

Apărătoarea învinuitului susţine că însăşi calificarea dosarului drept tentativă de omor ar trebui pusă la îndoială.

„Un aspect important este acela că acest Vasili din regiunea transnistreană nu a pronunţat numele concret al clientului nostru. De aceea, calificarea acestui dosar penal drept „tentativă de omor” asupra unei persoane concrete, Vladimir Plahotniuc, trebuie pusă la îndoială. În materialele dosarului penal din Ucraina nu există nicio „amprentă rusească”. În schimb, se vede clar „amprenta moldovenească”. Anchetatorii îl supun presiunilor pe clientul nostru şi în intiminează cu extrădarea în Moldova, acolo unde el „va fi făcut repede să vorbească”. Cu toate aceastea, ştim că din partea Moldovei nu a fost făcută nicio solicitare de extrădare a vreunui cetăţean ucrainean în legătură cu acest dosar”, afirmă avocata Valeria Jurbas.

Anterior, procurorul care instrumentează dosarul deschis în Republica Moldova a refuzat să facă comentarii pe marginea acestui subiect.

Amintim că, la începutul lunii aprilie, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunţat despre anihilarea unei grupări criminale care ar fi urmat să execute un omor la comandă. Planul ar fi fost dat peste cap de către poliţiştii şi procurorii din Republica Moldova, împreună cu instituţiile de drept din Ucraina. Opt persoane au fost reţinute la Chişinău, iar alte nouă, în ţara vecină.